Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Служебният кабинет да не прекалява с чистките

"Моята препоръка към служебния кабинет е да не прекалява с чистките. Не партийният критерии трябва да е важен, а професионалният." Това заяви бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

В ефира на bTV той увери, че по време на своя мандат не е уволнил нито един служител в министерството на партиен принцип. "Ако искаме да дадем тон на дена толерантност и някаква форма на помирение, не следва да се действа партизански и да се уволняват хора, само защото са назначени от предишната партия. Работата на служебното правителство е не да кадрува, а да подготви изборите. То има право по конституция, като всяко друго правителство, но не може да внася бюджет и закони, защото няма парламент", добави бившият военен министър.

По повод отправеното от ВМРО предложение към другите патриотични формации да се явят заедно в коалиция на изборите, но без лидерите им да участват в партийните листи, Каракачанов каза, че е позитивно настроен: "Факт е, че между патриотите имаше крамоли, ние като лидери сме се карали. Но нито структурите по места, нито депутатите се караха. Трябва да дадем крачка в страни и да дадем личен пример."

"Следващото правителство отново ще е фрагментирано. Пак няма да има възможност за съставяне на кабинет. Едно следващо правителство трябва да бъде излъчено на базата на един национален консенсус", смята председателят на ВМРО. Той добави, че в следващия кабинет не трябва да присъстват лидерите на партиите. "Аз няма да присъствам", категоричен е Каракачанов.

Ексминистърът на отбраната нарече лъжа циркулиращата информация, че военното министерство е пуснало обществена поръчка за нови 36 леки коли на обща стойност 2,5 млн. лева в последните дни живот на кабинета "Борисов 3". "Поръчката е от октомври 2020 г., декември същата година е спечелена. Този, който се опитва да търси под вола теле, просто се опитва съзнателно да манипулира обществото", каза той. И допълни, че фирмите са се отказали от участие, след което обществената поръчка е проведена отново.

"На 10 май са отворени офертите, 20 дни по-късно министърът на отбраната трябва да определи кой печели, след което има 14 дни за обжалване и чак тогава да се подпише договора. Ако се подпише, това ще бъде в края на мандата на служебното правителство“, обясни бившият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във