Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов се държи като шериф от дивия Запад, коментира журналистка от Северна Македония

Коментарът е на Катерина Блажевска от македонската редакция на "Дойче Веле".

Проблеми с България има не само Северна Македония. Не са по-малко проблемите, които имат с нея както Европейският съюз, така и българските граждани. Те вече месеци протестират срещу непрозрачността, нарастващата корупция и закриляните от правителството олигарси, с които не може да се справи политически контролираната съдебна система, а още по-малко медиите, оцеляващи благодарение на финансовите инжекции от същата тази олигархия.

Последното има една-единствена връзка с европейските ценности: то е тяхната противоположност. Северна Македония не се намесва в начина, по който тази държава-членка на ЕС решава или се опитва да решава вътрешните си предизвикателства. България е нашата съседка, с която искаме да изградим приятелски, добросъседски отношения и европейски ценности, точно както с всички останали съседи. Но това е трудно постижимо, когато едната страна налага монопол върху истината и в крайна сметка получаваме "диалог", в който всичко започва с едно определение - "българско": българска история, българска истина, българска чест, българско минало, българско въстание, български просветители, българска азбука...

Практиката определението "македонско" да се използва изключително в териториален контекст, а не в етнически, не отговаря на реалността. Северна Македония е държава, обитавана от македонци с пълнокръвна македонска етническа идентичност и никой не може да отрече това, още по-малко да ги "превъзпитава и национализира". За щастие същото обясняват и либералните кръгове в българското общество. Има ги обаче и другите: онези, които живеят в миналото, които го инструментализират за политически цели и в момента са на власт.

Тъкмо заради такива политици Брюксел трябва да вземе под лупа отношението на България към Северна Македония. Не само защото иначе е заплашено провеждането на първата междуправителствена конференция, но и заради европейските ценности, към които се стремим. Защото какво ли би се случило, ако ставаше дума за държава-членка на ЕС, а българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов заявеше, че ще изпрати инженерен полк или хора от своята партия, за да разчистят плочите или паметниците, които не харесва? Ами щеше да избухне грандиозен скандал.

Толерантността към такова поведение в стила на шериф от някогашния див Запад не подпомага изграждането на приятелство, доверие и сътрудничество. Северна Македония не е член на ЕС, но това не означава, че държавите членки могат да живеят с усещането за превъзходство над страните кандидатки. В едно радиоинтервю Каракачанов направи точно това. Той ни обвини, че сме станали "нахални към една държава, от която зависи не малка част от нашето бъдеще".

Ако нашето бъдеще зависи от Каракачанов и нему подобните, то нямаше да е европейско, а антиевропейско. Точно като изявлението на Каракачанов, че за 24 часа той би разрешил всички исторически недоразумения.

"Ако е необходимо, ще изпратя инженерния полк, за да им помогна да ги премахнат по-бързо. Или ще им изпратя от моята организация ВМРО, те ще ги премахнат за 24 часа. Не можем да позволим на една държава да гради своята идентичност въз основа на учебници, в които се казва, че българите са били убийци, фашисти, татари, окупатори.  Държава, която с политиката си създава национално малцинство в България и застрашава териториалната цялост на България," казва Каракачанов, лидер на партията ВМРО-БНД, вицепремиер и министър на отбраната на държава-членка на ЕС. Човекът, който решава исторически спорове по бързата процедура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във