Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Сделката за Ф -16 може да се провали

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти, че сделката за изтребителите Ф-16 може и да се провали. Шансът за пропадане на покупката е не повече 25 процента. 

"2 млрд. лева е максимум нормалната сума, която може да си позволи България. Няма да се реже нито от бройката, нито от способностите на самолетите", каза министърът пред журналисти в парламента и посочи, че винаги има шанс да няма сделка, ако двете страни не намерят приемлива цена, на която да се срещнат. Този шанс (за провал на сделката) Каракачанов оценява на не повече от 25%. Министърът увери, че разходите по изграждането на инфраструктурата, трябва да бъдат направени първоначално от България. Той отново подчерта, че Американският конгрес не определя цената за изтребителите, а само поставя финансовия таван, по който американското правителство може да сключи договор с България.

По време на самото заседание Каракачанов съобщи, че в 14-дневен срок България трябва да получи официално предложение за цената на изтребителите Ф-16, които се очаква да закупи от САЩ.

Министърът обаче уточни, че ако се наложи да се плаща цялата сумата за изтребителите на куп, ще се наложи промяна и във финансирането на другите проектите за модернизация на българската армия. Той подчерта, че по никакъв начин не трябва да се налага да се плаща цялата сума наведнъж за изтребителите. По думите му изплащането не би трябвало да бъде за сметка на поредно увеличение на заплатите.

Каракачанов допълни, че никой не е обсъждал и не е коментирал намаляването на 20-те заплати на военните, а по-скоро става въпрос за предизборни спекулации и твърдения. Предвидено е за следващата година да бъдат увеличени заплатите на българската армия и разширяване на социалните пакети, с което от военното ведомство се придържат към управленската програма на правителството, увери вицепремиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във