Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Руските ракети в Крим не са насочени към България

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че ще предложи на Министерския съвет да одобри покупката на нови бойни изтребители, но ще поиска сделката да върви паралелно с ремонта на техниката, с която в момента разполага авиацията. Проектът му предвижда закупуването на 8 самолета, а 43 да бъдат ремонтирани.

"Трябва да се представи оферта и за нови самолети, не само за такива втора или трета ръка. Проектът ще бъде забавен, тъй като имаше комисия, която откри нередности. Но въпреки това двата проекта се движат паралелно", обясни Каракачанов пред bTV.

"Започваме преговори с Москва за двигатели и резервни части. Решаваме проблема с фирмата производител, без посредници от българска и от руска страна. Ние сме държава, която няма възможност да закупи няколко ескадрили. Със старите изтребители така или иначе ще се разделим, но те имат ресурс до 2023 г. Кой си изхвърля нещо, което може да ползва...", добави Каракачанов.

Той коментира и изказването на премиера Бойко Борисов на днешния форум, посветен на бъдещия проект за общоевропейска отбрана и ролята на страната ни в него. Борисов заяви, че Европа "очаква нападение отнякъде", както и че "след като ракетите от Крим почват да се насочват и към България, ставаме цел".

"Факт е, че част от ракетите на Русия, разположени в Крим могат да стигнат и до България, но не е казано, че те са насочени непременно към България", обясни Каракачанов. Според него анализът на Борисов бил "в контекста на това, че заплахите за Европа и членките на ЕС са по-големи отколкото към другите страни". Вицепремиерът поясни, че България може да стане цел, ако е агресивна. Все пак той успокои, че "политиката на правителството е да водим мирни преговори".

Той отрече твърдения, че отново се обсъжда въпроса за създаване на черноморска флотилия на НАТО и обяви това за спекулации.

"Не мога да се съглася с тезата, че ние трябва да купуваме само нови изтребители", каза още Каракачанов.

Вицепремиерът заяви подкрепата си за Валери Симеонов, след като през миналата седмица от ДПС поискаха неговата оставка. Според него Симеонов "не умее да се шегува, което не е престъпление". Каракачанов нарече исканията на ДПС "несериозни".

"ДПС вече трета година не са във властта. Смятат, че с всякакви средства трябва да се докопат. Не знам дали някой ще иска ДПС за партньор в правителство на малцинството. Това ще е краят на която и да е партия", коментира още Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във