Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов предупреди политиците да не се бъркат в проблемите на армията

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова армията да не бъде използвана за политически цели. Той участва в откриването на Годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Думите на Каракачанов бяха по повод публикуваните от прокуратурата миналата седмица записи на сегашния командир на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев.

"Не съм си позволил за тези две години и 9 месеца, а и няма да си го позволя докато съм министър на отбраната, да въвличам политиката в дейността на армията. Моят призив и изискване към всички вас е да не позволявате политиката да се бърка в проблемите на армията и армията да бъде използвана за политически цели“, каза министърът на отбраната.

Каракачанов заяви пред висшите офицери, че задачата му е да защитава интересите и нуждите на армията, убеждавайки и парламента, и правителството за необходимите способности, нужни за усъвършенстването на въоръжените сили.

"За да имаме ефективни, оперативно съвместими с НАТО въоръжени сили, трябва да продължим на първо място да инвестираме в най-ценния компонент на отбранителните способности - хората в отбраната", каза още министърът. Той посочи, че по-голямата част от работата е свършена, но предстои приоритизиране на предстоящите цели. 

Каракачанов определи придобиването на новите изтребители F-16 като най-значителния пробив в превъоръжаването в последните десетилетия. 

"Тази година трябва да започне осъществяването и на другите два ключови проекта - за бронираните машини и за корабите. Трите големи проекта са само едно добро начало, планират се и други инвестиции в модернизацията на въоръжените сили и работа по други приоритетни проекти", отбеляза вицепремиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във