Банкеръ Weekly

Общество и политика

Каракачанов плаши с напускане на кабинета

Красимир Каракачанов потвърди готовността си да напусне правителството, ако не се реши въпросът с ромите. Той даде изявление в четвъртък (14 февруари) пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на министрите на отбраната от НАТО. В началото на седмицата вицепремиерът и военен министър отправи тази заплаха към коалиционните си партньори, ако не подкрепят концепцията на ВМРО за справяне с циганския проблем.

"Какъв е смисълът да стоиш в едно управление, в което такъв важен въпрос не се решава. Всяка държава от ЕС е намерила механизми, доста по-строги от тези, които предлагам, да се контролират тези процеси", отбеляза Каракачанов. По думите му в някои страни директно се отнемат децата от семействата, ако те не се грижат за тях, както трябва - да ги изпращат редовно на училище и да ги възпитават. "Дезинтеграцията сред част от това население застрашава България. Крайно време е някой да хване бика за рогата'', каза още той.

Предлаганата от него концепция била важна, защото повече не можело да продължава така. "Ако питате обикновен българин кои са трите най-големи въпроса за решаване, това ще бъде един от трите. Част от това население не желае да разбере, че освен права, има и задължения. Има роми съвсем нормални хора - живеят, спазват законите, работят, учат'', добави вицепремиерът.

Ден по-рано Каракачанов получи едно рамо от коалиционния си партньор Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ заяви, че партията му ще подкрепи концепцията за решаване на ромския въпрос, тъй като съвпадала с програмата й, но се налагало да бъдат направени някои редакции и корекции.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също обяви, че ГЕРБ ще подкрепи концепцията за ромите, изработена от ВМРО, след редакционни корекции в някои от текстовете. "Към момента не се констатират резултати от интеграцията, които всички ние очакваме. Няма партия, която да не подкрепи едно предложение, свързано със спазване на закона от всички и както някои получават социални помощи, така също да бъде обвързано с техните ангажименти за плащане на данъци и знанията на децата им, трудовите им навици", коментира Цветанов. Според него обаче някои от текстовете трябва да бъдат "доста по-обрани", за да се избегне всяка възможност за манипулации в предизборния период.

Попитан дали концепцията ще се обсъжда в управленската коалиция и дали тя може да се разпадне, ако ВМРО я напусне, Цветанов отговори, че коалиционният съвет не се е събирал отдавна, но това било заради заетост на членовете му. Както и че "Коалицията е стабилна, нормално е в определени моменти да имаме различно мнение. Поели сме ангажимент за четиригодишен управленски мандат, споразумението не е нарушено, имаме различни теми извън обхвата на коалиционното споразумение и управленската програма."

Facebook logo
Бъдете с нас и във