Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов плаши, че "партиите на протеста" ще пуснат Скопие в ЕС

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

Трябва да подкрепим Северна Македония за членство в Европейския съюз, едва тогава, когато коригира враждебната си политика спрямо България. Има сериозни притеснения, че това новото правителство ще смени политиката си спрямо Северна Македония, коментира пред Радио Фокус лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Защото и „ДА България“, и „Мутрите“ директно заявяват чрез техни лидери, че те са за промяна на българската позиция. Според тях, трябва да пуснем Северна Македония да започне преговори, понеже така било европейски. А аз им връщам въпроса: Вас, за какво Ви избират хората? За европейски политици или за български политици? Когато един български народен представител стане такъв, той полага в Народното събрание клетва да служи на българския народ, а не на чужди посолства и на чужди държави. С оглед на това, не е ли по-важно да разсъждаваме кое е по-важно в полза на българския национален интерес? А в полза на българския интерес е Северна Македония да смени политиката си спрямо нашата държава“, заяви Красимир Каракачанов.

Според него там трябва първо да се спре репресията и тормоза върху хората, които имат българско национално самосъзнание, защото те са подложени на тотален натиск ежедневно. Второто нещо, което трябва да се направи според Каракачанов е да се промени образователната система в Северна Македония, така че да не обучава населението си в омраза към България.

На 8 юли заместник-министърът на външните работи Румен Александров обсъди темата за пътя на Скопие към ЕС с Петър Лаунски - Тифентал, генерален секретар във Федералното министерство по европейски и международни въпроси на Австрия. Александров подчерта, че за България водещ в процеса на присъединяване към ЕС остава принципът на собствените заслуги на всяка страна-кандидат, както и добросъседските отношения между страните.

„Принципът за добросъседските отношения е част от процеса на присъединяване към ЕС и очакваме Република Северна Македония да изпълнява своите международно-правни ангажименти, важна част от които е Договорът с България от 2017 г. , като оставаме отворени за диалог“, заяви заместник-министърът и изтъкна необходимостта от гаранции  за страната ни в рамките на преговорния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във