Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Парите са заложени в бюджета - и за корабите, и за самолетите

"Уморих се три години да обяснявам, че във военни подразделяния за политика не говоря. Няма как да го направя на фона на всички тези хора с униформи." Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след като връчи дипломите на випуск „Добруджански – 2020”  на Военна академия „Г. С. Раковски“. По този начин той отклони въпросите свързани за ситуацията около протестите. 

Вицепремиерът заяви, че до края на годината трябва да бъде приключен проекта за модернизиране на сухопътните войски. "Нямам основание да смятам, че няма да имаме пари. Парите са заложени в бюджета - и за корабите, и за самолетите. Не трябва да има проблем", категоричен е той. 

Пред офицерите министърът посочи, че Военната академия е не само най-старото военно учебно заведение в България, но и едно от най-престижните в Европа.

"Именно от вас ще зависи как ще се планират и осъществяват действията, свързани с отбраната", каза той пред випускниците.

Каракачанов поздрави и офицерите от Република Северна Македония. Министърът връчи награди и дипломата на първенеца на випуска, който получи кортик, парична награда и историческа книга.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев изказа благодарност от името на военното ръководство на министерството към досегашния военен аташе на Полша в България полковник Марек Вармински за неговия личен принос в развитието на двустранното военно сътрудничество. Генерал-лейтенант Илиев приветства и пожела успех на новия аташе на Полша у нас – полковник Пьотр Грела. 

„Ще продължим да използваме всяка възможност за задълбочаване и разширяване на установеното продуктивно сътрудничество между нашите Въоръжени сили“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната. Той благодари на полската страна за оказаната помощ при техническата поддръжка на изтребителите Миг-29, която се изпълнява съгласно заложените параметри.

През последните години отношенията в областта на отбраната между двете държави се интензифицират, като усилията по подготовката и подписването на програма за двустранно сътрудничество ще продължат, изтъкна генерал-лейтенант Илиев. Сред посочените сфери на взаимодействие бяха подготовката и обучението, военнотехническото сътрудничество, стандартизация и кодификация, обмяната на опит при усвояване на нови типове въоръжение и техника, както и участието в национални учения и тренировки на видовете Въоръжени сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във