Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов обяви, че купуваме нови бронирани машини

Бойко Борисов и Красимир Каракачанов инспектираха модернизацията на българските танкове във военния завод "Хан Крум - ТЕРЕМ" в Търговище.

Премиерът Бойко Борисов инспектира модернизацията на българските танкове във военния завод "Хан Крум - ТЕРЕМ" в Търговище. Заедно с премиера в завода е и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Ще купим нови бронирани машини като идеята е те да се правят тук - в България. Всичко, което се прави за модернизация на армията и на ВМС И ВВС, освен новите самолети, ще се прави в България. Така парите на българските данъкоплатци остават в нашите заводи", посочи Каракачанов.

На танковете Т-72 ще бъде интегрирана нова система за управление на стрелбата и сателитна връзка. В завода в Търговище работят 200 души.

На Борисов бяха показани и няколко танка, в това число и прототип на ремонтирани МТЛБ-та, като от "Терем" поясниха, че ако се намерят средства няколко такива от армията също може да минат през такъв тип модернизация догодина.

Каракачанов пък напомни, че преди дни правителството  е отпуснало 50 млн.лева за модернизацията на танковете Т-72 - общо 44 броя. От "Терем"  поясниха, че ще бъдат сменени много от системите, ще има система за лазарен лъч и система за управление на стрелбата.

Той напомни, че договорът за корабите също е сключен и успели да договорят разсрочено плащане.

"Краси, видя ли - толкова ни ядоха за тези кораби, адмиралът се усмихва. Важно ли беше вие, адмирали, моряци, всички плаващи, какво ни обяснявахте, защо са ни необходими тези кораби? Питат - най-важно ли е да купим кораб? Кажете какво ви говорят хиляди моряци, искам след това да чуят хората", коментира Борисов и поясни, че последните ни кораби са над 20 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във