Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов обеща на Скопие помощ за ЕС и НАТО

Страната ни оказва последователна подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония. Искрено се надяваме Македония да успее възможно най-скоро да постигне работещо решение по въпроса с името, което ще отвори нова страница в отношенията както по линия на НАТО, така и на ЕС. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на среща с македонския си колега Радмила Шекеринска в Скопие.

"България изцяло подкрепя членството на Македония в НАТО. Готови сме да съдействаме в политическите и практическите направления, в които страната има нужда от допълнителна подкрепа", декларира Каракачанов.

Той подчерта, че наши експерти могат да окажат помощ в изготвянето на стратегически преглед на отбраната на Македония. Бяха разгледани и възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български военноучебни заведения, както и подготовката и квалификацията на военнослужещи от различните родови и специални войски на армията на Македония. Специално внимание беше отделено и на въпроси, свързани с логистичното осигуряване..

В хода на разговорите министър Каракачанов заяви, че за България е важно запазването на военно-историческото наследство и миналото и почитта към загиналите не трябва да разделя двете държави, а да ги обединява.

Министърът посети казармата „Илинден“, където разгледа техника и въоръжение и наблюдава демонстрация на действията на македонските Сили за специални операции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във