Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Нито едно от твърденията на Панайотов не отговаря на истината

"Днешната изява на Панайотов е предизборна агитация, като част от стратегията за директна намеса в изборите. Нито едно от изнесените твърдения не отговаря на истината. "

Това заявява в своя позиция Красимир Каракачанов, председател на ВМРО и бивш вицепремиер и министър на отбраната, по повод пресконференцията на служебния министър на ведомството Георги Панайотов, съобщиха от ВМРО.

На твърдението, че изборът на фирмите-изпълнители е правен въз основа на "неясни критерии" той заявява:

В МО са създадени правила за десетстепенен контрол на процедурите, които изискват съгласуване със съответния вид Въоръжена сила, Дирекция Инфраструктура на отбраната, Комисия по разглеждане на офертите, Финансова дирекция, Бюджетна дирекция, Правна дирекция, Дирекция Сигурност на информацията, Военна полиция, Постоянен секретар на МО, заместник-министър, контрол от ДАНС и накрая се подписва от министър. По мое време този принцип на работа никога не е нарушаван, за което има съответните документи.

Каракачанов твърди, че твърденията свързани с доставката на новите изтребители Ф-16 ще се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата в Граф Игнатиев също не са верни. 

"Предишното правителство със свое решение отпусна 300 милиона лева за адаптиране на базата към по-високите стандарти. Тези пари са разпределени съответно по 100 милиона лева за 2020, 2021 и 2022 г. Това са бюджетни пари и тяхното изразходване е строго определено само за базата в Граф Игнатиево", отбелязва той. 

За пистата бившият министър казва, че проектът за реконструкция и модернизация на пистата, който е съвместен между НАТО и нашата страна. Респективно финансирането е споделено. "Документите за остойностяването по възложено от мен проектиране след проведен търг по изискванията на НАТО са внесени в НАТО и ще бъдат разглеждани на заседание на Инвестиционния комитет по управление на NSIP на 13.07.2021."

Facebook logo
Бъдете с нас и във