Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов настоява ГЕРБ да се съобрази с предложенията му за нова Конституция

От ВМРО няма да подкрепят проекта за нова Конституция, ако той не бъде съобразен с техните предложения. Това заяви председателят на партията, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Ако се променя Конституцията, трябва да се променя глобално и бихме подкрепили един проект, в който са заложени нашите предложения", подчерта Каракачанов и определи като грешка бързането за съставяне на нови текстовете в основния закон. 

Вицепремиерът съобщи, че откакто от ВМРО са представили своите подложения за поправки, коалиционен съвет не е имало. Той призна, че е чул аргументи против предложенията си от страна на свои колеги от ГЕРБ. "Аз не разбирам техните аргументи – ама, този нямало да бъде щастлив, ама онзи нямало да бъде щастлив. Хората не са щастливи да си плащат данъците, да спазват правилата на Закона за движение по пътищата. Държавата дава, но и гражданите трябва да се отзовават", изтъкна Каракачанов.

Лидерът на ВМРО отбеляза, че не е склонен на компромиси, защото досега те са били само от едната страна. "Аз винаги съм бил привърженик на президентска република – на по-засилени президентски правомощия, абстрахирайки се от факта кой сега е президент и кой ще бъде. За първи път го предложих този вариант през 1999 година. Това са идеи, които лансираме от години. Единственият компромис, който можем да направим, е да се направи референдум не само по нашите, но по всички предложения. Тогава ще видите какво предпочитат хората", добави той.

"Няма как да гониш 160 гласа, като ти не си направил никакъв дебат в парламента, който трябва да вземе това решение – кой какви идеи има. Всичко останало са празни приказки", смята военният министър.

Той счита, че шестте идеи на ВМРО за промени в Конституцията са фундаментални. "Ако говорим за честни избори, нали трябва да спрем купения вот, а можем по един основен начин – когато хората, които не са спазили Конституцията, в която пише, че образованието до 16-годишна възраст е задължително и безплатно, няма да гласуват. Не е нормално хора, които не са си направили труда да се научат да четат и пишат на български – срещу 20, 30 или 50 лева да определят бъдещето на страната. А точно в тези гета гласуват на 100 процента. Както се сещате, те не гласуват за идеи, а за банкноти. Това трябва да приключи", убеден е Каракачанов.

Във връзка с друго предложение на ВМРО - задължителната наборна военна служба, лидерът на партията обясни, че има проблеми при окомплектоването на личния състав и резерва. "Конституцията беше променена 2008 година, без да се мисли. Махна се текстът за наборната служба, но остана, че защитата на родината е дълг на всеки гражданин. Е, как един младеж ще защитава страната си, като няма елементарна военна подготовка", недоумява той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във