Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Между 30 и 40% от кандидатите за военна служба отпадат

Между 30 и 40 процента от кандидатите за военна служба отпадат, и то специално на психотестовете. Трябва да се помисли как кандидатите да бъдат преценявани реално, а не да бъдат отхвърляни хора, които могат да служат. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ресорната парламентарна комисия, където днес отговори на въпроси. 

"За реклама на военната професия трябва да се изтъкват предимствата й, възможностите за развитие и обучение. Освен това командирите на различните формирования трябва да бъдат много по-активни с младите хора в популяризирането на военната професия. Не за последната една година, а в рамките на година и половина, с хората, които са освободени по пределна възраст, включително до април т.г., освободените са приблизително 880 човека за 2017 и около 250 души за 2018 г., уточни Каракачанов, цитиран от БТА. 

Министърът обясни, че за първи път в бюджета за тази година са отпуснати 30 млн. лева за 1300 вакантни длъжности. В момента има процедура за около 625 длъжности и в процес на назначаване са около 500 човека.

"Ако погледнем процеса на излизане и този на влизане, значи числото е наполовина вярно", коментира Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във