Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Македонците нямат място в ЕС без да са прочели истинската си история

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че властите в Северна Македония нямат друга алтернатива, освен да приемат истинските исторически факти, ако искат да влязат в Европейския съюз и НАТО. 

По думите му България следва да не отстъпва от позициите си по общата история, защото те представляват истинските факти и ще оттегли подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, ако до разбирателство на съвместната историческа комисия не се стигне. 

Припомняме, че в неделя лидерът на ВМРО излезе с остра позиция по отношение на Скопие. Поводът бе искането на македонската страна двете държави да празнуват паметта на Гоце Делчев в деня, в който тялото му е било предадено от българските комунисти на македонските. Това по думите на Каракачанов е откровена подигравка.  "Нямат избор просто. Не можеш от фалшификата и историческата истина да направиш сурогат, нещо средно между лъжа и истина, за да бъдат и едните, и другите доволни. Това не е алъш-вериш. Ако искаш да си в Европейския съюз, никой не ти забранява – ако искаш бъди македонец, ако искаш вярвай в утопиите, че Александър Македонски е твой прародител. Но не можеш да фалшифицираш историята", коментира Каракачанов. 

Лидерът на ВМРО посочи, че България е подписала този договор за добросъседство и трябва да работи за неговото изпълнение и да си гони интересите. Той поясни, че според договора Северна Македония не може да има териториални претенции и трябва да преустанови фалшификациите на българската история.

Както "Банкеръ" писа, от своя страна външният министър на Северна Македония Никола Димитров посочи, че делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес. Той апелира за мъдрост, разбирателство, близост и приятелство и добави,че ако ги има, няма как да бъдат поставяни ултиматуми. В тази връзка Каракачанов подчерта, че има и други механизми и отказът на България от подкрепа не е ултиматум.

По-рано днес министърът на външните работи Екатерина Захариева също излезе с обвинение, че Северна Македония изопачава историята и възпитава децата във фалшив национализъм.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във