Банкеръ Weekly

Общество и политика

Каракачанов иска референдум срещу гей браковете

Лидерът на ВМРО, който е и вицепремиер и военен министър, Красимир Каракачанов обяви, че ще предизвика референдум за гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България. Това става ясно от негова позиция, изпратена до медиите.

"Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната, религиозната и националната идентичност на България", заявява Каракачанов.

"Формулировката на въпроса на БСП "Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие", обяснява вицепремиерът. Освен това самият въпрос бил прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

По думите му, очевидно било, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като "социален пол" и политики като "джендър обучение" и т.н. Още по-малко пък било склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. "От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост", смята воеводата.

Според него въпросите, които вълнуват българското общество и които предлага да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Каракачанов призовава председателите на всички парламентарно представени партии - в удобно за тях време, "да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във