Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов иска Радев да обясни за присъствието на НАТО в Черно море

Президентът Румен Радев и служебният министър на отбраната Стефан Янев дължат отговори по повод информацията за засилено военно присъствие на НАТО-вски сили в Черноморския басейн. Това се посочва в позиция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, разпространена от пресцентъра на партията. 

Каракачанов припомня, че според информация от изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от 16 февруари 2017 г. засиленото военноморско присъствие в района на Черно море ще включва засилени тренировки, учения и военноморска координация на страните-членки на НАТО в района на Черноморския басейн съвместно с други страни-членки, които нямат военноморски сили там. Решението е взето единодушно на срещата на военните министри на НАТО без възражение на някоя страна-членка. По думите му този акт засилва допълнително конфронтацията в Черноморския басейн с Руската федерация

Лидерът на ВМРО дали служебният министър на отбраната Стефан Янев е съгласувал позицията си с президента Румен Радев и получил ли е мандат от правителството да гласува в подкрепа на това решение.

"В момент, в който Украйна и Русия са изправени на нокти една срещу друга, кой има полза от това да въвлича и България в ескалация на напрежението", пита още Каракачанов.

Той пита и дали решението на НАТО означава разширяване на съвместния air policing на територията на България и извън българските териториални води. 

"Българският народ заслужава да знае истината. Призовавам служебния кабинет и президента бързо да я разкрият. В противен случай остава усещането не просто за нещо гнило, но за нещо, което застрашава националната ни сигурност", посочва още Каракачанов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във