Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов иска по-лесно приемане на доброволци в армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага на правителството да приеме проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили, приет на 6 юли 2012 г. 

Според екипа на министър Каракачанов промените целят подобряване на възможностите и реда за приемане в доброволния резерв, както и улесняване на регламентите за присвояване на военно звание при подписване на договор за служба в доброволния резерв.

Основните положения в проекта са насочени към регламентирането на приемането на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс, както и подобряване на процедурата за присвояване на звания на граждани, които не са военни, но са подписали договор за служба в доброволния резерв и са завършили начална военна подготовка. 

Друг акцент в предложението  е увеличаване на продължителността на началната военна подготовка за доброволния резерв, като същата е по-малко часове от тази на военнослужещите. От направените анализи на обучението в Единния център за начална подготовка е установена необходимостта от уеднаквяване началната военна подготовка за резервисти и тази за българските граждани, които желаят да преминат начална военна подготовка.

Предвижда се условията и редът за обучение по военна подготовка на доброволен принцип да бъдат регламентирани в наредба на Министерския съвет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във