Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: България няма да прави компромиси с позицията си за еврочленството на Скопие

България няма да прави компромиси с позицията си за еврочленството на Република Северна Македония. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов часове преди срещата си в София със специалния представител на Скопие Владимир Бучковски.

"Капалъ Чарши разговори нямат смисъл. Господин Бучковски е добронамерен човек, с добро отношение към България. Властите в Скопие го използват, за да се демонстрира добра воля. Самият той има добрата воля, а тези, които го изпращат, нямат добра воля", посочи Каракачанов.

"Докато в Северна Македония има език на омразата и някой там смята, че ще използва външни фактори, за да притиска България или че ситуацията в България ще се промени след евентуалната смяна на правителството пролетта тази година, няма смисъл да разговаряме и е губене на време", добави вицепремиерът.

Той отново подчерта ясната позиция на България по въпроса и добави, че е крайно време в Скопие да започнат "да четат решенията на българския парламент". По думите му, в западната ни съседка повече от три години не са направили нищо, а сега продължават да разчитат на това, че въпреки решенията на българското правителство и парламент може да се постигне компромис с позицията на страната ни. 

"Докато всеки ден, когато отвориш учебника по история в Македония и вътре шише, че ние българите сме фашисти, окупатори и татари, разговор не може да има", подчерта военният министър.

Според него аргументът, че гражданите на Северна Македония имат право да самоопределят идентичността си е несериозен.

"Имаш право да защитаваш своята идентичност такава, каквато е и оттогава, откогато е възникнала, а не крадейки чужда история да си създаваш фалшива идентичност и да ми казваш: "Ама не е европейско да ни отказвате да имаме своя идентичност". Вие си я имате. Идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате. Защитавайте си я и никой не ви посяга на нея, но цар Самуил е български цар и той не е воювал срещу България, както пише във вашите учебници. Ние българите не сме фашисти, окупатори, защото и все още, въпреки 70-годишните промени в езика, говорим помежду си без преводачи. Говорим на един език", изтъкна Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във