Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Близо 1 млрд. лева са похарчени за интеграция на ромите, но без резултат

Близо 1 млрд. лева са похарчени по програми за интеграция на ромите за периода 2007-2018 г., без да има реални резултати. В периода 2007-2018 г. подобни програми са получили пряко финансиране от държавния бюджет в размер на 196 665 245 лв. От външно финансиране по оперативни и други програми са били похарчени 618 844 784 лв. Това обаче не е пълната информация, защото няма  единна статистика. Тома заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов на кръгла маса във връзка с концепцията за интеграция на ромите в Министерския съвет.

"Тези над 815 млн. лева са били изразходвани от около 500 ромски неправителствени организации, като много от тях са били регистрирани, само за да реализират дадена програма, след което са били съдебно заличавани. Това показва, че всъщност намерението не е било да се свърши нещо реално, а да се усвоят едни пари. Няма данни и за това колко пари са изхрачени и за административен капацитет", каза Каракачанов, цитиран от БТА.

По негови данни приблизително около 500 служители в различни структури от държавната администрация са ангажирани по тези въпроси. По думите му, ако се изчисли и тяхната минимална работна заплата, това означава, че около 5 млн. лева се дават и за заплати и осигуровки на тези служители. "Към момента само това, което можахме да съберем, е около 1 млрд. лева. Резултат, равен на нула лева и нула стотинки", допълни Каракачанов.

Според него са необходими мерки, насочени към държавните органи, за повишаване на ефективността на контрола върху предоставяне на детските надбавки, включително и в натура. 

"Идеята на концепцията е да постави акцент върху социализацията на ромското население и приобщаването им към общоприетите стандарти за живот в обществото, както към водене на един живот, съобразен със законовите норми в Република България", коментира министър Каракачанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във