Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов: Ако ВМРО е взела една стотинка от ДАБЧ, ще се гръмна

Твърденията, че ВМРО се финансира от корупционни схеми за взимане на българско гражданство са пълни глупости и измишльотини. Ние винаги сме се опитвали да улесним взимането на българско гражданство от наши сънародници в Македония, Молдова, Украйна. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод твърденията  на бившия депутат Велизар Енчев, който се позовава на сигнали от бившата директорка на Агенцията за българите в чужбина Катя Матева. 

"Твърденията на този човек са абсолютно неверни. Той говори за някакви факти. Защо не ги извади тези факти, като е такъв голям разследваш журналист? Аз знам причината той да говори такива глупости. Допреди няколко години той беше част от една от партиите в Обединенеи патриоти. Напуснa я и на последните президентски избори, заради подобни твърдения, взе по-малко гласове от Митьо Пищова", коментира министърът на отбраната пред bTV.

Според Каракачанов корупционни схеми има там където се вижда забавяне и размотаване при издаването на гражданство.

По думите му Катя Матева е уволнена от Министерство на правосъдието за стопиране на гражданство за етнически българи и приоритетно даване на гражданство на етнически турци: "Тя самоволно е прекратявала преписки. От 2016 година е имало разследване за това, после ДАНС ѝ отнемат достъпа до класифицирана информация. Политиката ѝ е била да спира македонците да получават българско гражданство и е пускала турски граждани да получат българско. Политиката ѝ е била национално предателство.“

По думите му твърденията за участие на ВМРО в схеми за вземане на българско гражданство са клюки и клевети. "Не кадруваме в агенцията", заяви Красимир Каракачанов.

Той посочи, че арестуваният шеф на БАБЧ е негово предложение за поста, а номинацията му идва от организацията "БГ Патриот", която подкрепяла "Обединени патриоти".

"Това назначение беше грешка, но няма как да знаем това преди този човек да се издъни. Той трябва да понесе своята отговорност...Тази атака е политическа... Ако се докаже, че сме взели една стотинка, ще се гръмна с личното си оръжие на площада", заяви още вицепремиерът.

В спор с Антон Хекимян:

"Защо така прекъсвате? Вие така прекъсвахте ли г-н Енчев? Аз не се притеснявам, само имам една молба – когато във вашата медия се хвърлят обвинения, айде да не се държим като в китайски съд по времето на Мао Цзедун. Вчера давате думата на един господин, който бълва лъжи и вие не го питате нищо конкретно, и сега аз тръгвам да ви обяснявам, вие викате "Добре, добре" и продължавате натам", оплака се Каракачанов.

"Вие се опитвате просто да спекулирате в момента", допълни лидерът на ВМРО. Хекимян отрече.

- Ми, изчакайте ме да ви кажа - изнерви се Каракачанов.
- Тя увертюрата е толкова дълга, че... - отвърна водещият.

"Явно ви казват в слушалката да ме прекъсвате. Аз нямам слушалка, на мен никой не ми казва!", каза военният министър.

В разгара на спора стана ясно, че сдружение "БГ патриот" организирало концерти и културни прояви за българите отвъд западната ни граница. Хекимян на свой ред посочи, че концертите са били на Лепа Брена и Цеца Величкович. Каракачанов пък заяви, че не е ходил на тези концерти и не слуша чалга.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във