Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева: Това, което се случва в момента с подкрепата на президента, не е добре за България

Това, което се случва в момента с подкрепата на президента, не е добре за България. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева в Димово.

„Президентът се опитва да участва в метежите. На 2-ри се случи следното: влиза от президентството пеша през протестиращите, за да може да ги надъха, влезе в залата, назидателен тон, призовава за оставки без да е прочел Конституцията. И така обединителя се превръща в разединител“, посочи Караянчева.

Тя заяви, че българските граждани не трябва да застават един срещу друг. „Ако някой иска да влезе във властта да се яви на избори“, допълни шефката на парламента.

„Всеки може да каже каквото иска, дори да излъже и ние чуваме всички мнения. Никога не сме казали, че сме безгрешни, но това, което се случва в момента с подкрепата на президента, не е добре за България. За мен като председател на Народното събрание е важно институциите да си говорят“, подчерта председателят на парламента.

Цвета Караянчева припомни, че в началото на годината президентът съобщи, че сваля подкрепата си от правителството и въпреки това, само след няколко седмици, премиерът отиде при него и му предложи да се хванат за ръка, „защото това, което идва като COVID-19 e страшно, сложно и не може да се политиканства.“

„Какво получихме отсреща? Подигравки и подценяване на ситуацията. Хората, които бяха спасителите като ген. Мутафчийски, доц. Кунчев и проф. Кантарджиев, бяха превърнати в мишени. Сега изведнъж продължаваме да нагнетяваме метежа“, риторично попита и отговори Караянчева.

„Решихме да предложим Конституция, като обявихме, че над този проект ще работи ВНС. В началото се говореше за Конституция и ВНС, но след като заговорихме ние, изведнъж никой не искаше. Искат служебен кабинет. Няма проблем, но в тази ситуация трябва да има парламент, за да може да се приемат закони, които са необходими за борбата с коронавируса. Работата ни е да си гледаме нашата работа и да сме близо до хората“, допълни тя.

Председателят на парламента разгледа докъде е стигнало изграждането на участъка от газовата връзка между България и Сърбия, както и стартовата точка за изграждането на втория лот от магистралата Видин-Ботевград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във