Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева свика извънредно заседание на парламента заради машинното гласуване

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание на парламента, след като БСП и ДПС провалиха днешното, като не се регистрираха. На него трябваше да се гласуват промени в Изборния кодекс и да се отмени машинното гласуване за местните избори. Извънредното заседание ще се състои следващия вторник от 14 часа. Караянчева заяви пред журналисти в кулоарите, че има такова право, след като опозицията е провалила кворума.

"Обидно е, че днес когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание се случва този срам. При положение, че колеги бяха в залата и не се регистрираха", коментира председателят на Народното събрание. Тя посъветва колегите от БСП и ДПС да се подготвят за работа. "Предполагам ще им трябва време или може би малко да починат, защото виждам, че някои дълго отсъстваха от залата", каза още Караянчева.

Тя посочи, че има още три седмици за работа и помоли всички да се мобилизират и да бъдат на работните си места, "за да осигуряваме добра законодателна дейност".

Относно кворума и регистрираните 120 депутати в зала, Караянчева уточни, че по Конституция трябва да са 121, тъй като има 240 народни представители. Тя каза още, че работят по казуса с Волен Сидеров, който вчера я сезира, че е неправомерно отстранен от председателското място на парламентарната група на "Обединени патриоти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във