Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева също атакува президента заради датата на изборите

"Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите, след като предварително беше обявил тази дата, и на кого не отърва тази дата", каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти в Кърджали. 

Думите й идват след започналите при държавния глава Румен Радев консултации за необходимите мерки при провеждане на изборите, предвид пандемията от коронавируса. Караянчева определи консултациите при президента като закъснели. 

"Те трябваше да станат много по-рано. Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID криза не само в България, но и в целия свят. Тези консултации са явно, за да се измъкне от ситуацията, в която сам се вкара и даде дата за избори преди месец. Министър Ангелов заяви, че има готовност точно за тогава. Защо и как президентът търси причина, за да промени датата, нека сам отговори и да не търси причина в медицинската ситуация в страната", коментира шефът на парламента преди церемонията по освещаване на бойните знамена в Кърджали.

Караянчева уточни, че подходящата дата за изборите е тази, която посочи президентът и допълни, че за ГЕРБ няма значение коя всъщност ще е датата. "Ние сме готови за избори, когато каже президентът", категорична е тя.

Председателят на парламента заяви, че очаква препоръки от здравните власти и ако бъдат получени, предстоят промени в Изборния кодекс, с които да бъде създадена адекватна организация по време на вота.

Във вторник премиерът Бойко Борисов заподозря, че държавният глава се опитва да отложи изборите. "Президентът сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно", коментира премиерът от Велико Търново.

Вече е ясна датата - 28 март. За тази дата се готвим и подготвяме медицинския протокол навсякъде, изтъкна Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във