Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева покани председателя на ЕП на форум за Западните Балкани у нас

Председателят на парламента Цвета Караянчева покани председателя на европарламента на форум за Западните Балкани у нас. Двамата откриха тази сутрин в Брюксел конференция за стабилност и координация в ЕС.

Най-важната тема на форума в Европейския парламент е бъдещият бюджет на ЕС и многогодишната финансова рамка. По време на ротационното българско председателство, един от най-горещите въпроси - този за европейския бюджет след излизането на Великобритания -остава отворен.

Преди началото на форума, домакинът Антонио Таяни покани председателя на НС Цвета Караянчева на разговор за приоритетите за страната ни в момента.

"За Европарламента е важно да работи всекидневно с националния парламент. Много съм доволен от сътрудничеството с българските депутати. Ако искаме да намалим дистанцията между европейските граждани и европейските институции, необходимо е всички институции да работим заедно с поглед, насочен към гражданите", посочи Антонио Таяни.

Цвета Караянчева коментира, че сред основните теми за обсъждане ще бъдат  влизането на България в Шенген. „Ще поканя г-н Таяни септември месец, когато има среща на Европейския парламент и националния парламент за Западните Балкани, и той да присъства, за да можем да обобщим резултатите от нашето председателство и да подадем щафетата на следващите, които ще поемат председателството - Австрия и след това Румъния”, каза още тя.

Днешният форум придобива значимост и заради неформалната среща в петък на държавните и правителствени ръководители тук в Брюксел. Отново Бюджетът на Съюза и неясното бъдеще след брекзит ще е водеща тема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във