Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева оцеля като председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, Патриотите и "Воля"

Цвета Караянчева очаквано остава председател на Народното събрание. Проекторешението на БСП и ДПС за предсрочното й освобождаване не бе прието от парламента. В подкрепа на Караянчева гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ на Марешки и трима „независими“. "За" предсрочното й освобождаване бяха 97 депутати - само от БСП и ДПС. 126 гласуваха "против".

Не съм безгрешна! Искате да изчезна от лицето на земята! Признавам, искаше ми се да изчезна. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по време на обсъждането на нейната оставка в Народното събрание. "Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след 6 месеца", допълни тя.

„Няколко думи за записите и кой как срива рейтинга на парламента. Трябва да призная колеги, че депутатите от БСП и ДПС известно време имитираха цивилизованост. След появата в някои медии на едни записи, чиято автентичност продължава да не е доказана и днес“, каза още Караянчева.

„Много тежко приех злорадството, прикритото или не след онази публикация. Да, г-н Стойнев. Грозно е от устата на дама и от вашата уста. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята работа да се правя на неразбрала дори в най-нецензуриран вариант. Винаги съм имала пълната свобода“, каза още Караянчева. Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянчева, нито поста председател на Народното събрание, вашата цел е законно избраната коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоари, моята чест не е функция на вашата оценка“, каза още Караянчева.

Тя коментира последните си изяви и обяви, че трябва да се прави разлика между институционално говорене и партийно, както и това във „Фейсбук“, каквото било изказването ѝ в Лом.

"Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплотени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката", започна своето изказване Караянчева. По думите й уж всеки е сам за себе си, а все са заедно. "Благодаря на коалицията БСП - ДПС, че ми дават възможност да се защитя", заяви още тя. 

"Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Намеква се, едва ли не, че за да познаваш избирателния район и неговите проблеми е нещо лошо. Г-жа Нинова още не може да забрави срама, когато спуснатият от нея г-н Симов не успя да отговори на елементарният въпрос колко са общините в област Кърджали", каза още Караянчева.

По думите й се адресират въпроси до премиера, за да могат да влязат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че тя го крие. "Задавайте въпроси, допустими по Конституция и правилник“, обърна се Караянчева към опозицията.

„Относно въпросите към премиера Борисов. Слушайте внимателно. Моля да си записвате. Общо засадени въпроси до премиера Борисов – 38. На 23 въпроса е получен отговор, на 13 от тези 23 е отговорил премиерът устно, на 10 съответните ресорни министри. 3 въпроса са оспорени по допустимост. 15 въпроса са останали нереализирани по волята на самите народни представители, което значи, че нито са ги преадресирали, нито са ги оспорили“, коментира още Караянчева.

Тя посочи, че на 11 питания е получен отговор, на 6 е отговорил премиерът. „На 5 питания е оспорвана допустимостта по чл. 107, ал. 3 и Председателският съвет не ги е допуснал. 12 питания са останали нереализирани по волята на самите народни представители“, посочи парламентарният председател.

Караянчева коментира и темата за несъвместимост на член на ЦИК и отчете, че органът, който е оторизиран от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание по несъвместимост е Комисията за конфликт на интереси. Тя изтъкна, че проверка е направена и има произнасяне.

"Нарушени принципи на публичност и прозрачност. Както вече знаете, идейният проект за нова сграда на парламента е от 2007 г. Винаги е бил достъпен за медиите. Идеята на това разпределение никога не е било да се ограничи достъпът на медиите до информация. Журналистите разполагат с просторна зала, оборудвана с монитори", заяви още Караянчева.

„От момента, в който се преместихме, вече има две петиции до мен. Реших темата да бъде обсъдена на председателски съвет. 2 октомври свиках извънреден председателски съвет, на който направих предложение да освободим достъпа на медиите до цялата зала. Присъстващите колеги дадоха първоначално мнение. Някои казаха, че отварянето на клуба е достатъчно добро решение, но все пак трябва да се консултират с парламентарните групи“, каза още Караянчева.

По думите й представител от БСП на този председателски съвет не е присъствал. "Лично поканих Свиленски и Зарков, за да ги запозная с предложението. Пратих официални писма до всички парламентарни групи с молба за отговор в срок. „Моля, ако имате възражения и нови предложения ,свързани с места за достъп и условията на работа на представителите на медиите в НС, да ги изпратите писмено в срок до 8.30 на 7 октомври 2020 г. до началото на председателския съвет. До момента нямам отговор от групата на БСП. Това мълчаливо съгласие ли е или мълчалив отказ. От залата сме за прозрачността, но тайно се надяваме да не се случи“, посочи Караянчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във