Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева лично обвини Радев, че подкопава доверието в изборите

Председателят на парламента Цвета Караянчева обвини лично президента Румен Радев, че е легитимирал риторика, според която предстоящите парламентарни избори се заклеймяват като манипулирани още преди да са се провели. Острите реплики бяха очаквана част от срещата между държавния глава и представители на ГЕРБ в хода на консултациите за предстоящия парламентарен вот, който ще се проведе в условията на пандемия.

 В началото на срещата Караянчева критикува Радев заради решението му да покани на консултации за изборите извънпарламентарни партии.

"Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес, ще бъде опорочен вотът. Това води до недоверие в изборния процес, до уронване на престижа на институциите. Избирателната активност неминуемо ще падне, доверието на гражданите се подкопава. Вие, г-н президент, участвате в това говорене. Последните месеци има координирано усилие за подкопаването на доверието в избирателния процес", заяви тя.

"Политически фигури, които няма да имат представителство в българския парламент са се превърнали в рупор на идеята, че предстоящите избори са купени. Хора, които не познават избирателния процес, правят внушения на българските граждани", подчерта още шефката на парламента.

Тя се похвали, че през годините са били отстранени много от несъвършенствата на приетия през 2014 г. Изборен кодекс и ГЕРБ са печелили и избори, които са били организирани от други политически сили, например "Тройната коалиция", както и от служебни правителства. "Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се правят от институции, които си взаимодействат една с друга - Централната избирателна комисия, местната власт, партиите, разбира се, неправителствените организации, българските граждани, които участват в секционните избирателни комисии, хората, които отиват да гласуват", посочи още Караянчева и допълни, че всичко това е един механизъм, който трябва да се отстоява.

"За мен е важен гласът на всеки един българин и всяка една партия. Не деля партиите на системни, които присъстват от години в политическия живот, и такива, които сега прохождат. Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас", отговори президентът.  Той подчерта, че единственият начин да бъдат опровергани съмненията за манипулации, е чрез мерките, които властите вземат за провеждането на вота.

Държавният глава не пропусна да напомни, че пред него бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че манипулации има. Като пример той даде предложението за ротация на началниците на областните дирекции на МВР по време на изборите. "Не знам какво има предвид, но той явно изхожда от своя опит, така че можете да уточните с него", добави Радев.

Това видимо подразни представителите на управляващата партия и те отговориха, че Цветанов вече е техен политически опонент.

Караянчева увери, че парламентът е в състояние да приеме изборни промени, уреждащи правото на глас под карантина, и за една седмица. Държавният глава ѝ отговори, че е наясно колко бързо се приемат закони от депутатите и добави, че поради тази причина неведнъж е налагал вето върху приети законодателни промени.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отбеляза, че има готовност за промени в Закона за извънредното положение, които да позволят на карантинираните да да гласуват в подвижни секции. Тя поясни, че така се дава възможност на ЦИК да предприеме мерки, с които да гарантира здравето на участниците в изборния процес. Предложенията за други промени тя определи като "екзотични".

"Доверието в институциите и в изборния процес е ангажимент на всеки един представител на институциите. Тук смятам, че мнението ни е единно. Всеки трябва да изпълнява тази своя роля. Искам да отбележа, че много важно е да се познават действащите закони на страната, както и Изборният кодекс. Независимо от това кой на какъв етап от своето политическо развитие се намира като български гражданин, той трябва да познава действащите закони на страната. В този смисъл всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс, непосредствено преди датата на изборите, ние като най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно събрание смятаме за неприемливи. Лоша парламентарна практика е Изборният кодекс да се променя преди изборите", заяви Дариткова.

Тя припомни, че през октомври миналата година парламентът е дал възможност освен чрез машини, да се гласува и с хартиена бюлетина, за да се гарантира правото на всеки български гражданин в изборния процес.

От диалога стана ясно, че ГЕРБ не са особено отворени към предложенията, обсъдени в рамките на консултациите на "Дондуков" 2 през изминалите дни - гласуване по пощата, видеозаснемане на броенето на бюлетините, по-справедливо разпределяне на медийното време в кампанията и включване и на общинските избирателни комисии в изборите. 

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че гласуването по пощата и дистанционното гласуване не могат да бъдат организирани за два месеца. Според него възможността за гласуване на открито била "авантюра".

"Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в определен часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса", смята Дончев.

Държавният глава засегна и казуса с гласуването на българите зад граница. Той посочи, че има технологично време, за да се реши проблемът и предложенията, свързани с това, в никакъв случай не са "екзотични". Радев предложи също така на наблюдателите и застъпниците законово да бъде разрешено да заснемат с мобилните си телефони процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и попълване на протоколите. 

Караянчева се оправда, че нямало интернет покритие навсякъде, а различните наблюдатели и застъпници щели да заснемат от различни ъгли, което щяло да доведе до изкривяване и десетки искове в съда за касиране на резултатите.

Дончев констатира, че всичко, което не е забранено, е разрешено. В днешно време всеки снимал с телефона си, каквото пожелае, и нямало законодателна пречка наблюдателите и застъпниците да заснемат процеса по броене на бюлетините

Президентът настоя сертификацията на машините да бъде направена така, че да се гарантира прозрачност, а неправителствени организации и партии да бъдат включени в този процес.

Според вицепремиера проблемът с машините е, че можело чрез докосване на екрана им някой да се зарази с коронавирус. След като Радев го попита кога ще бъдат доставени устройствата, Дончев отговори, че ЦИК е бенефициер на поръчката. В тази връзка той подкани държавния глава бързо да обяви датата на изборите, защото от нея зависят различни организационни срокове.  Радев отвърна, че дори и да има промяна в първоначално обявената от него дата - 28 март, ще подпише указа възможно най-рано. 

Цялата срещата между представителите на ГЕРБ и президента бе излъчвана на живо. От президентството планираха само началото да е открито за медиите. Цвета Караянчева демонстративно помоли камерите да останат, защото управляващите "нямало какво да крият".

Facebook logo
Бъдете с нас и във