Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева към Шойбле: Разчитаме на Германия за Шенген

Отличните двустранни отношения и изключително активния политически диалог на всички нива обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Бундестага на Федерална република Германия Волфганг Шойбле. Те разговаряха в рамките на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС, която се провежда в Талин, Естония.  

"България пое Председателството на Съвета на ЕС в труден период за Съюза и за Европа и ние благодарим за германската подкрепа и споделения опит за реализирането на приоритетите на Българското председателство и за защита на интересите и сигурността на европейските граждани", каза Караянчева и благодари за ценната помощ, която германската страна ни предоставя по двустранна линия в ключови за България области като съдебна реформа, вътрешна сигурност, контрол и защита на границите, икономика, дуално образование и др.

Тя подчерта, че разчитаме на германската подкрепа за скорошно присъединяване към Шенген и допълни, че страната ни е доказала, че може да се справи с тази тежка и отговорна задача в условията на безпрецедентен миграционен натиск. 

Цвета Караянчева отбеляза също, че страната ни цени много високо възможностите, които предлага стажантската програма на Буднестага за млади българи, които всяка година в продължение на пет месеца имат възможност да се запознаят отблизо с опита на германската законодателна институция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във