Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева: Грузия е ключов външнополитически партньор на България

Иракли Кобахидзе и Цвета Караянчева

Изразяваме пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Република Грузия. Поздравяваме грузинския народ за избора му да включи в Конституцията си своето желание за европейска интеграция. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе.

Кобахидзе е на официално посещение в България начело на парламентарна делегация по покана на Караянчева. Визитата е в отговор на подписаното преди година споразумение за парламентарно сътрудничество между двете държави.

Шефът на Народното събрание каза още, че по време на срещата са били обсъдени отличните взаимоотношения с Грузия и интензивния диалог на най-високо ниво. Тя подчерта ролята на подписаното споразумение за укрепване на институционалното сътрудничество и възможността чрез него да бъде оказана помощ за Грузия за нейната евроатлантическа и европейска интеграция.

"Грузия е ключов външнополитически партньор на България, както в Черноморския регион, така и в Южен Кавказ и в Източното партньорство", посочи Караянчева. По думите й страната ни приветства задълбоченото сътрудничество в инфраструктурната свързаност между Европа и Азия, която ще доведе до укрепване на сигурността и икономическото благосъстояние на двете страни. Караянчева подчерта ролята на Грузия  като стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаване сигурността на енергийните доставки и диверсификацията им.

"Развитието на Южния газов коридор и разширяването му в Южен Кавказ и на територията на Грузия, са много важни за доставката на каспийски енергийни ресурси за Западна Европа", каза още тя.

Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе от своя страна посочи, че приятелството между двете държави има дълготрайни традиции. Той благодари за българската подкрепа за суверенитета на Грузия. "Също така сме много благодарни за подкрепата, която получаваме от България във връзка с нашия стремеж за присъединяване към ЕС и НАТО", допълни той и подчерта, че европейската и евроатлантическата интеграция, са главни външнополитически цели на Грузия.

Иракли Кобахидзе изрази благодарност и за поетия ангажимент от България по отношение на европейския мониторинг на Грузия. Той каза още, че по време на срещата са обсъдили неизползвания потенциал за сътрудничество между двете страни.

"Ние сме изключително мотивирани да използваме този потенциал, особено в контекста на Черноморския регион. Заедно можем да служим като мост между Запада и Изтока, между Европа и Азия и трябва да се възползваме от потенциала си на такъв мост",  заяви Кобахидзе. Според него е необходимо да използваме голямата културна близост между България и Грузия - част от православната култура, като основа за подобряване на отношенията между двете държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във