Банкеръ Daily

Общество и политика

Карадайъ заподозря ГЕРБ и БСП в договорка за партийната субсидия

Мустафа Карадайъ

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди, че премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова са се договорили депутатите от ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на левицата за 8 лв. партийна субсидия на глас.

"Предстои важно гласуване на промени в текста за партийните субсидии, внесен от БСП. Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП. Искам да припомня позицията на ДПС, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв. Ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени и може да се отвори дебат за тавана на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", допълни още лидерът на движението.

Карадайъ обвини още управляващите, че са обещали инициирането на дебат по темата преди внасянето на Бюджет 2020, но такъв очевидно не се е състоял. "Днес сме свидетели, че такъв обществен дебат не е проведен. Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП, и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си. Според ДПС това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма, както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания чрез избирането му за заместник-председател на Народното събрание", каза още председателят на ДПС.

Финансовият министър Владислав Горанов отрече да му е известна подобна договорка между управляващата партия и опозицията. "Не ми е известно да има такава договорка. Нека да мине гласуването, да видим дали тези подозрения на господин Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена", обяви Горанов.

Във връзка с предстоящото гласуване от страна на коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" Горанов заяви, че не е водил разговори с тях, но в коалиционното споразумение пише, че когато имат различни позиции, всяка партия си запазва правото да си поддържа своята.

Припомняме, че с решение на ГЕРБ и с промяна на Закона за бюджета за 2019 г. партийната субсидия бе намалена от 11 лв. на един лев още от 1 юли тази година. За догодина в Бюджет 2020 г. левицата предлага субсидията да бъде 8 лева за действително получен глас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във