Банкеръ Daily

Общество и политика

Карадайъ: Радев действа като ГЕРБ

ДПС възнамерява да издигне свой кандидат за президент. Това стана ясно след регистрацията на партията в Централната избирателна комисия. "Подадохме документи за регистрация и за двата вида избори - и за президент и вицепрезидент, и за народни представители", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заедно с Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и други представители на партията внесе документите в ЦИК. Тепърва обаче партийното ръководство ще приеме критерии, по които да се правят номинации.

На миналите президентски избори ДПС подкрепи кандидатурата на Румен Радев. Но вече даде да се разбере, че няма да го подкрепи за втори мандат. Движението обвинява държавния глава в разединение на нацията и че използва назначения от него служебен кабинет за собствената си предизборна кампания. Мустафа Карадайъ днес за пореден път отправи обвинения към Радев и към служебния вътрешен министър Бойко Рашков за нарушаване на права на избиратели по време на вота. И сравни управлението на служебния кабинет с управлението на ГЕРБ.

"Радев няма как да не знае, а и може да участва в указанията към Рашков, който абсолютно съзнателно погазва конституционни права на български граждани, ограничавайки ги, включително и да могат да гласуват, чрез органите на реда. От друга страна, Рашков нарушава и човешки права, има достатъчно факти. Следене, унижение, събличане на хора, обиски по домове. Това е партиен апарат срещу общински членове на ДПС, членове на местни съвети на ДПС, членове и ръководители на младежката ни организация, кандидати за народни представители от изборите през юли, кметове на общини", каза лидерът на партията. И допълни, че следващата седмица има посещение в Брюксел, където ще предаде сигнали за полицейски произвол през юли 2020 г. "Към Радев и Рашков се обръщам, че с най-мракобесните комунистически прийоми не е почтено, не е достойно да печелиш избори и да се отнасяш към своите политически опоненти", заяви той. "Говорихме, че 12 години ГЕРБ ползва държавния апарат в лична угода и производство на изборен резултат за управляващите. В момента Радев го прилага със своите служебни министри", счита председателят на Движението.

"В тези условия на кризи за трети път отиваме на избори тази година. Призивът ми към българските граждани е да се отнесем много сериозно към тези избори, защото на тях трябва да изберем президент, обединител на нацията, а не такъв, който разединява и противопоставя политически сили. Философията, залегнала в Конституцията, е президентът да бъде полето за консенсус, а не инструмент за противопоставяне", изтъкна Карадайъ.

"На 14 ноември има още един важен избор – да изберем програми за ускорено икономическо развитие на България. Някои държави от Европейския съюз вече изхарчиха половината от средствата от Националните си планове за възстановяване и устойчивост. Ние още не сме си пуснали фиша", добави лидерът на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във