Банкеръ Daily

Общество и политика

Карадайъ: Да започнем да решаваме кризите

47-ото Народно събрание се учредява в края година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава това Народно събрание от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите - да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Всички избиратели категорично искат точно това. Тези, които не гласуваха, ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза, но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от трибуната на парламента.

Както във всеки парламент, така и в този, ще има управляващи и опозиция. "Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения. Парламентарната група на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, изтъкна Карадайъ

"На старта на 47-ия парламент няма да сме политически коректни, ако не направим анализ на изборния процес. Тази година проведохме три парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология", каза лидерът на движението. По думите му анализът на изборите през юли и ноември показвал, че ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машините. "Специално място трябва да отделим на организацията на изборния процес. Два от тези три избора, бяха организирани от служебни кабинети", допълни Карадайъ.

Той отчете, че натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър и при двата поредни избора са минали всякакви граници: "Под лозунга "борба с купения вот" бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на на гражданите." Карадайъ разкритикува и ЦИК за организацията на изборите.

"Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Как ние от ДПС разбираме това. На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите и когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната", подчерта председателят на ДПС. Според него политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет.

Мустафа Карадайъ алармира, че страната ни закъснява с Плана за възстановяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във