Банкеръ Daily

Общество и политика

Капанът "Бузлуджа" и шахматистът

Паметникът на Бузлуджа се превърна в "ябълката на раздора" между БСП и управляващата коалиция в сряда (12 юли). Поредният скандал в държавата започна с решението на Министерския съвет, който с 12 на 7 гласа отхвърли искането на БСП да стопанисва безвъзмездно за срок от 10 години мемориала на Бузлуджа. След това "горещият картоф" попадна в парламента, където се разрази словесна престрелка между червени депутати и народни избраници от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Масло в огъня доналя статус във Фейсбук на соцлидерката Корнелия Нинова, която е в САЩ на форум на Социалистическия интернационал. А всъщност става дума за поредната "буря в чаша вода" на фона на къде по-важните проблеми в здравеопазването, образованието, социалната политика и доходите. И премиерът Борисов донякъде с основание заподозря, че придобилата самочувствие опозиция се опитва да заложи капан на управляващата коалиция.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов изрази готовност да даде "чинията" на БСП, след като те предявиха желание и се позоваха на решение, взето от първия му кабинет. Вицепремиерът Валери Симеонов обаче категорично се възпротиви с мотива, че паметникът трябва да си остане на държавата, иначе и Патриотите можело да поискат Шипка. В негова подкрепа парламентарната група на "Обединени патриоти" дори излезе с декларация от парламентарната трибуна. "Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. Парламентарната ни група счита, че отговорните институции на изпълнителната власт, Министерският съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост", обяви доц. Милен Михов. Той обясни, че паметникът е бил построен с обществени средства и доброволен труд и не трябва да се дава на БСП.

Заместник-председателят на лявата парламентарна група Антон Кутев коментира темата в парламентарните кулоари така: "Ние сме готови да поемем отговорността върху паметника, кояо включително има сериозни финансови ангажименти". Той добави, че без сериозни инвестиции паметникът не може да бъде поправен и обезопасен. Кутев огласи срещата между ръководството на БСП и Бойко Борисов, от която очевидно са произтекли определени ангажименти, и добави, че "Обединени патриоти" трябва да се разберат с него. "Да се разберат с Борисов, бе. Ние това говорим", отсече Кутев и подчерта, че съоръжението е под отговорност на ГЕРБ и на Патриотите, тъй като те са на власт. Попитан дали пък Патриотите не трябва тогава да си вземат Шипка, социалистът беше категоричен: "Шипка няма как да бъде свързан с "Обединени патриоти". Не може някой, който се е нарекъл патриоти, да бъде единственият представител, понятието "патриоти" е по-широко". По думите му БСП е готова да се откаже от искането си за владение върху паметника, ако държавата се погрижи за него.

Оказа се, че не така обаче мисли лидерката му Корнелия Нинова, която реагира светкавично от Америка. "С решението си днес правителството узакони разрухата. Бузлуджа и още стотици други войнишки паметници, паметници на революционери и герои на България са изоставени и се рушат. Така се заличават историята и паметта ни. И днес това беше направено уж от Патриотите - точно онези, за които националната история е знаме", изстреля председателката на Столетницата в социалната мрежа. Тя поясни, че казва "уж", защото активирането на "момчето за поръчки, Валери Симеонов" ставало по заръка на премиера Борисов, който "няма смелост или доблест да застане с лицето си и да каже защо се отрича от предложението си преди няколко години или дори от предложението преди месец, което потвърди пред нас и нареди на министъра на регионалното развитие веднага да подготви документите."

Нинова уточни също, че даването на ползване не е незаконно, тъй като самият министър Николай Нанков го е предложил - по силата на сега действащия закон. То не е и държавна помощ, защото социалистите са подписали декларация, че не желаят пари от хазната. "Решението на МС е израз на безхаберие към рушаща се България. Защото Бузлуджа и връх Хаджи Димитър не са на БСП. Те са на България", продължава коментара си Нинова. Тя определи това решение като страх от една партия, която може да даде пример за истински, а не лъжепатриотизъм. "Но ние няма да се откажем. Започваме консултации с юристи за търсене на друг начин, при възможност по съдебен ред, след като държавата не иска, ние от БСП да спасим паметника", зарече се лидерът на БСП.

В отговор на нейната позиция от Министерския съвет публикуваха стенограмата  от заседанието на правителството в сряда, на което  министър-председателят обяснява защо е променил мнението си по въпроса и съответно решението си. От стенограмата става ясно, че той подозира, че БСП залага капан на коалицията. "Това е просто една политическа акция, капан върху нашето решение. Ако БСП са сериозни, имат време и имат желание, могат да изпратят ново писмо с мотивация", заявява Борисов. И продължава с разсъжденията си: "Капанът е виден. Прекрасно знаят, че нашият коалиционен партньор, а в една двустранна коалиция няма малък и голям партньор, ще е категорично против. Като се има предвид, че ние имаме повече министри в кабинета, ако наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията. Защото те не правят нищо, Валери, случайно. Веднага след това ще кажат: "Ама той, Борисов, го обеща, даде го, сега се отметна", обръща се премиерът към вицето си. След това, за да убеди и себе си и министрите, че не трябва да се хващат на червената въдица, напомня, че ако БСП са искали да се погрижат за паметника на Бузлуджа и да изпълнят инвестиционните си намерения, са имали шест години да го направят. "Затова считам, че сегашното им действие е точно да ни сблъска вътре в кабинета при вземането на такова решение. И второ, ако пък им се даде - да почнат да предявяват непрекъснато претенции за съседни територии, за еди-какво си. А третият вариант е: ние действително да предприемем това, което пише в закона", коментира още Борисов.

Очевидно за да бъде по-убедителен, той отново призовава на помощ общественото мнение, като между другото прокарва и една интрига, свързвайки индиректно БСП с палежа на крана, който трябваше да разруши каквото е останало пред НДК от монумента "1300 години България". "Вие виждате - за един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия. Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: "Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там." Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: "Те рушат паметници", напоително обяснява премиерът. След което заключава, че това е един много премерен ход на БСП, защото правителството на практика нямало нито един полезен ход. "В шаха се казва цугцванг - всеки ход ти е грешен. И затова госпожа Нинова каза: "Искаме го, дайте го." Но изчака да влезе законът в сила. А той влезе на 7 февруари. Сиреч, шест години - нищо, и след 7 февруари: "Хайде, сега ни го дайте." Но законът вече е друг. И те са гласували за този закон", разяснява играта на червените пред министрите си Борисов.

По всичко изглежда, че това не е краят на сагата "Бузлуджа", а тя ще има продължение през целия мандат на сегашния кабинет, независимо колко продължителен ще е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във