Банкеръ Daily

Общество и политика

Капацитетът на университетите е достатъчен, за да завършат учебната година дистанционно

Всички университети и висши училища в страната притежават капацитет и технически възможности да завършат учебната година, предстоящата сесия и кандидат-студентска кампания в режим на дистанционно обучение. Такава е твърдата позиция на синдикат „Висше Образование“ към КТ „Подкрепа“. 

Образователните профсъюзи смятат, че при физическо присъствие на студенти и преподаватели по време на предстоящата сесия и кандидат- студентската кампания ще се обезсмисли всичко, което е направено с общи усилия.

Също така, според тях там, където съществува обективна невъзможност за организиране на дистанционен процес за провеждане на предстоящата сесия и кандидатстудентската кампания, Ректорите следва да разработят санитарно-епидемиологични  правила и процедури за опазване на здравето на студенти, преподаватели и служители. Отмяната на извънредното положение не означава отмяна на мерките, свързани с опазването на здравето.

ВУЗ-овете  в България успешно провеждат онлайн изпитите за кандидат-студенти, за да успеят да направят навреме сесията си. До това решение са стигнали някои от водещите висши учебни заведения в страната, след като заради извънредното положение се наложи да отменят предварителните изпити. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във