Банкеръ Daily

Общество и политика

Кантарджиев: Спадът на антителата след ваксина не е болка за умиране

"Спадът на антителата след имунизация не е болка за умиране - човек остава защитен. Ниското им ниво в кръвта няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция. Тя бе на тема „Ваксини, имунизации - от основните принципи към новите разработки“.  

Директорът е на мнение, че до края на лятото може да има 1,5 - 2 милиона ваксинирани в България. Той е категоричен в това, че известните мутации на COVID-19 не пречат на ваксината. "Кръв от ваксинирани убива британския вариант", каза още той допълвайки, че вероятно няма да се налага да се ваксинираме всяка година срещу коронавирус.

Картаджиев обясни още, че на 10 000 заразени само един може да боледува втори път. "Пандемията от коронавируса нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Постоянно щяхме да носим маски, да се дезинфекцираме и изолираме", поясни той.

"Колкото по-опасен и смъртоносен е един микроб, толкова той е антигенно близък. Тоест, когато микробът е много смъртоносен, към него се прави сравнително лесно ваксина. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкова е по-генетично разнороден", каза още професорът.

По думите му не е добре онкоболни на химиотерапия и такива, които приемат имуносупресори, да се ваксинират, защото няма как хора с потисната имунна система да формират имунен отговор. 

Преболедувалите коронавируса също трябва да изчакат 3 месеца преди да се ваксинират, защото имунитетът и при тях е по-слаб. 

Той коментира и как се отразява COVID-19 на бременните жени. "Когато майката има антитела срещу дадена инфекция, природата е направила така, че бебето да получава три пъти по-голямо количество от тях. През първата година то е защитено от всякакви инфекции, които е прекарала майката", каза Кантарджиев.

Страничните ефекти

Кантарджиев представи изследване в САЩ, според което от 1 милион ваксинирани души - 11 са имали тежки алергични реакции. Останалите - 50 с главоболие, 5 с болка на мястото на инжектирането, двама с болки в ставите и мускулите.

След изследването, американците заключили, че ваксинацията срещу коронавирус е "като имунизацията срещу грип".

"В никакъв случай ваксината няма да е вредна, с нежелани реакции, но може да не е много ефективна, защото в Европа няма да се допусне ваксина, която да предизвиква крайни реакции, най-малкото, защото е опасно за правителството", категоричен е д-р Тодор Кантарджиев.

"Може да не е достатъчно ефективна, може би след 2 г. пак ще трябва да се прави, но ваксините са безопасни", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във