Банкеръ Daily

Общество и политика

Кантарджиев: Очакваме опасен вирус за новородените

"До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той предизвиква тежки пневмонии и усложнения".

Това прогнозира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Кантарджиев поясни, че се очаква по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди COVID-19, също така ще има и увеличаване на положителните случаи на опасния вирус. По думите на експерта вирусът е претърпял много мутации и вече е доста несмъртоносен. "Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртоносен, той е генетично много различен", поясни Кантарджиев.

По думите на микробиолога най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета, като се има предвид лимон със сода - съчетание, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира. Също е много полезен доматът, както и връщането към хубавите български традиции в храненето.

По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус.

Това предпазва бебета с поднормено тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40-ия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерията на "магарешката кашлица", известна като коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е опасен", подчерта проф. Кантарджиев.

Той припомни, че антибиотичното лечение се включва, когато вече са налице бактериални усложнения, като пневмонията. Те се наблюдават при 10-15 на сто от вирусните инфекции. Очакванията са, че пикът на грипа ще дойде в третата третина на януари месец или в първата десетдневка на февруари. Преди тези периоди е добре да има т.нар. "грипни ваканции", защото това ще даде положителен ефект върху разпространението на респираторните инфекции. Това е доказана практика у нас, като се въвежда по отделни области, уточни проф. Кантарджиев.

Той поясни още, че е много малка вероятността да се разболееш едновременно и с грип, и с COVID-19, но ако това стане, и двете заболявания се лекуват едновременно, като в първия етап се лекува носоглътката и се увеличават антиоксидантите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във