Банкеръ Daily

Общество и политика

Кантарджиев: На Коледа да не се събират повече от три семейства

Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV по повод на предстоящото ваксиниране у нас срещу COVID-19. 

По думите му предприетите до момента мерки са целели да облекчат здравната система до откриването на ваксина, а след появяването й е започнала негативна вълна в обществото срещу поставянето й. 

„Ваксините няма да са опасни за здравето, опасни могат да са с това, че да създадат само за една година имунитет или да създадат имунитет, с който да се заразиш, но да го изкараш по-леко“, обясни проф. Кантарджиев и уточни, че с нетърпение чака препаратите, за да се ваксинира. 

Той посочи, че преди да започне реалната ваксинация, предстои препаратите да се регистрират от европейските регулаторни органи. 

„Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини“, каза проф. Кантарджиев и допълни, че в другите държави хората не са толкова скептични срещу ефикасността на препаратите. 

Той уточни, че у нас се чакат три вида ваксини: на основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и ги кара да произвежда антитела срещу вируса; на основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19; на основата на готов белтък от антиген.

Проф. Кантарджиев посочи, че последните са най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за рисковите групи. Той добави, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, които са с доказана ефективност. 

„Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване, да спрем с това пълнене на болниците“, допълни експертът. Той заяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), а те са най-подходящи за работещите в здравни заведения, Бърза помощ и фармацевтите. 

„Като някой се изцепи по телевизията: „няма да се ваксинирам“ и 20 хил. души, които го гледат си казват: „и аз няма да се ваксинирам“. Засега контакт с вируса са имали около 10-15% от населението, за имунитет трябва да има някъде около 70% от населението, за да падне разпространението и да започнем да хващаме отделни клъстери“, каза още той. 

Според него, ако резултатите от бързите тестове се приравнят към PCR-ите, то случаите със сигурност ще се увеличат. Но при положителен антигенен тест ще трябва да се докаже и с PCR.

Проф. Кантарджиев обясни, че от 14 ноември страната ни се намира в плато на заболеваемостта, а в София случаите са с около 25% по-малко през последната седмица. Той посочи, че ако мерките се разхлабят преди Коледа, хората трябва да бъдат внимателни, да ходят на пазар с маски и да спазват дистанция.

На Коледа не повече от три семейства да се събират, препоръча проф. Кантарджиев. С наложените в момента мерки на Коледа вече трябва да имаме добри резултати, но въпреки това трябва не трябва да се струпваме на едно място. 

Кантарджиев отново призова да се носят маски, тъй като така вероятността да се заразиш е по-малко, а ако все пак това се случи, то количеството на заразата е много по-малко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във