Банкеръ Daily

Общество и политика

Кантарджиев: До края на месеца броят на заразените ще се удвои

До края на месеца броят на заразените с COVID-19 ще се удвои. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столичната община. "Не виждам кампания за ваксинация, нито пък тя се прави като хората, нито се взимат мерки. В 11 области в страната заболелите са над 100 на 100 000 души на 14-дневна база. Средно за страната са 107. За София са 132-ма", каза Кантарджиев.

"В деня, в който д-р Пенчев каза, че трябва да се вземат мерки в София, имаше 99,8 заболели на 14-дневна база. В деня, в който той искаше да се въведат мерки според прехваления нов план, имаше вече 107. За съжаление, не видяхме мерки", посочи още професорът пред Нова телевизия.  

Той е категоричен, че в тази ситуация е необходимо да се предприемат действия: "В новия прехвален план, в който няма нови неща, трябваше да се съобрази, че вече имаме едно много силно оръжие, а именно – ваксините. Да, през 2020 г. затваряхме, но тогава нямаше ваксини, нямаше маски за лекарите, нямаше кислород за болните. Каквото направихме, мисля, че го направихме добре. За съжаление, това не се оценява. Дано Господ да помага на България, защото първа вълна почти нямаше, втората не беше много поразяваща, въпреки че натовари значително системата а здравеопазването, с третата мисля, че нашата система на здравеопазването се справи добре. Дай боже и четвъртата да не се развие много бързо и да не е с много хора.

"Преди месец и половина аз лично мислех, че пикът ще е през октомври, но виждам, че нещата се развиват много по-бързо и то благодарение на факта, че нито се вземат мерки като хората, нито се обяснява на населението, нито върви ваксинацията на едно европейско ниво", изтъкна Кантарджиев.

"Ламбда вариантът възникна в Латинска Америка. Беше доказан в десетки държави. Слава богу, той не доби епидемично силно разпространение и в момента не е заплаха за здравето на европейците и българите. В Националният център по заразни и паразитни болести до седмица ще могат да се правят по 600 секвенирания на седмица и ще имаме данни за нови варианти. Много е вероятно и в България да се селектира някакъв вариант. Затова трябва да сме готови спокойно да посрещнем трудностите", смята експертът.

Запитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, Кантарджиев отговори: "Нашата страна сключи един договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022 г. и 2023 г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българския народ трябва да знае, че е защитен."

Проф. Кантарджиев отново призова хората да се ваксинират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във