Банкеръ Daily

Общество и политика

Кантарджиев: 25 ваксинирани българи са един спасен човешки живот

Според инфекциониста и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев има отлив от желанието за ваксиниране, защото хората са получили противоречиви послания. "25 ваксинирани българи - спасен един човешки живот. Това трябваше да стане с личния пример на лекарите", каза той.

"Като дойде и управлява ваксинационния процес един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, когато много активно се е изказвал против ваксините и изведнъж започне да казва "айде да се ваксинирате", освен това приказва, че досега нищо не е направено...", коментира Кантарджиев пред БНТ. По думите му, ако нищо не е било направено, смъртността е щяла да бъде 4-5 пъти по-голяма.

"Ако 2020 година нямаше мерки през пролетта, имахме по 5000 души болни, както есента на 2020 и пролетта на 2021 г., това щеше да е колапс на системата на здравеопазването. Само че дойдоха едни, казаха "тия нищо не направиха" и се чудят сега хората, че са объркани и не се ваксинират, ами чудесно", каза професорът по повод работата на служебното здравно министерство.

Той обясни, че планът на здравното министерство преди 5-6 месеца е бил да се правят по 40-50 000 ваксини: "Имаме възможност до 60 000 ваксини да правим, защото някои хора, които са отскоро в системата, не знаят, че без да има коронавирус, всеки работен ден се правят по 5000 ваксини на бебетата, Имаше възможност да се правят по 50 000 ваксини на ден и по този начин хората щяха да имат някакво доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и са живи и здрави, даже стават по-весели и спокойни, защото рискът от заразяване намалява."

Той прогнозира, че ще се случи това, което е станало преди 10 години с епидемията от морбили: "Хората, които тогава отговаряха за това неслагане на ваксини, сега в момента съветват господин Кацаров какво да прави с ваксините", допълни той.

Според него три пъти по-малко ваксини се поставят на ден спрямо възможностите на системата и остане ли неваксинирана голяма част от населението, епидемичното разпространение ще се прояви в есенните месеци.

Тодор Кантарджиев заяви, че среднотежко преболедувалите и два пъти ваксинираните нямат нужда от трета игла за повишаване на имунитета: "Ако вирусът мутира и се получи нова генетична линия на нов вариант, на който ваксините действат по-слабо, България има договор и 2022-2023 г. и ще ни бъде доставена ваксина, модифицирана по новия мутирал вариант. Много е малка вероятността да се случи, но обществото трябва да е подготвено, винаги съм казвал истината на обществото."

Facebook logo
Бъдете с нас и във