Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАНЯТ ПЪРВАНОВ ДА СИ ХОДИ

Заради арогантното му отношение към мъката на нацията и заради поредната му лъжа ДСБ призовават Георги Първанов-Гоце да напусне поста си. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Иван Костов в началото на петъчния контрол. Декларацията на костовистите е заради поведението на президента след трагедията от 28 февруари, когато девет души загинаха при пожар във влака София-Кардам. Държавният глава, който според конституцията олицетворява единството на нацията, пренебрегна мъката на хората. На втория ден след трагедията, 1 март, докато компетентните органи брояха жертвите, а семействата на пътниците бяха в неведение и отчаяние, българският президент вместо на мястото на инцидента отиде на хайка за вълци. На третия ден, 2 март, Първанов-Гоце се весели с руските си другари на празничен концерт в НДК. На четвъртия ден, 3 март, президентът даде тържествен прием в Бояна въпреки нарастващото обществено негодувание от вече недопустимото забавяне на националния траур. Ден след траура, на 6 март, наглостта на Първанов достигна нов връх. Той си позволи да излъже българското общество, отричайки да е ловувал, се казва още в декларацията.
По-сдържана бе реакцията на партия ГЕРБ. На 6 март председателят й Цветан Цветанов призова Георги Първанов ясно да каже дали е участвал в хайка за вълци в горите над Симитли на 1 март. Цветанов обясни, че подобно поведение би било дълбоко неморално и допълни, че ГЕРБ ще излезе с декларация, след като проучи въпроса и разбере истината по случая.
Само ден по-късно неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред БНТ, че президентът е поел тежестта на правителството, което е абдикирало и го е нямало по никакъв начин в дните след гибелта на деветте души в държавния влак. Борисов обаче въобще не поднови искането за ясен отговор от президента. А единствената реакция от президентсвото бе, че Първанов не е имал прояви, които влизат в противоречие с трагичните събития, свързани с пожара във влака. По-късно от пресцентъра съобщиха, че той е бил в горите над Симитли, но не и на лов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във