Банкеръ Daily

Общество и политика

Кандидатът за кмет от "Спаси София" атакуван заради Северния парк

Снимка: "Спаси София"

Активисти от движението "Спаси София" и група от около 30 граждани, които се представиха за жители на кварталите "Надежда" и "Свобода", влязоха в ожесточен спор за ремонта в Северния парк. На брифинга, обявен от организацията, на който щяха да се разкрият схеми за корупция, дойдоха и хора от околните квартали. 

От движението съобщиха за banker.bg, че още преди пресконференцията на посоченото предварително място е пристигнала организирана група, в която бил и архитектът на район "Надежда" и се нахвърлила върху кандидата на "Спаси София" за кмет на столицата Борис Бонев.

Пристигналите заявили, че не виждат проблем в Северния парк. Те защитили новите придобивки и обновления. Основният им аргумент бил, че мястото не е ремонтирано от 30 години. По думи им преди не е имало реакции, когато в околността липсвало дори осветление, а след облагородяването това бил най-добрият парк в града. 

Някои видяха политически момент и предизборни цели в разкритията на "Спаси София" за неколкократно завишени цени за парковото оборудване и редица други нередности при ремонта на "Северния парк".

"Мисля, че хората са подведени", заяви Бонев. По информация на движението има завишени цени за десетки люлки. Кандидатът за кметския пост настоява за прозрачност при общинските обществени поръчки и осигуряването на конкурентна среда. А иначе цялата информация за нарушенията ще бъдат дадени в прокуратурата.

Новото оборудване за част от парка струва 338 хил. лева. От "Спаси София" твърдят, че има оферти, които са много по-евтини, но в крайна сметка са монтирани по-скъпите. Според активистите абсурдни цени са предложени и за люлките и за съоръженията за кучета.

В поръчката самата община е посочила прогнозна стойност от 348 000 лева, а спечелилата фирма е дала оферта с едва 3% по-малко от заложената от администрацията цена. "Това показва, че общината е посочила цени, надвишаващи два, три, четири пъти пазарните! Питам какви са мотивите за това тяхно решение," каза Бонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във