Банкеръ Daily

Общество и политика

Кандидатът на ИТН за премиер не е политик, но е разпознаваем

Кандидатът на "Има такъв народ" за министър-председател не е участвал досега в политиката, но е разпознаваемо лице. Това заяви пред bTV зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Филип Станев. Той допълни, че съставът на кабинета им е готов и очакват Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат.

Малко след интервюто на Станев държавният глава обяви, че ще връчи мандата на партията на Слави Трифонов днес в 17 часа и изтъкна, че е крайно време хората да узнаят името на кандидата за министър-председател.

Депутатът от ИТН каза още, че той и колегите му не търсят подкрепа от ДПС, защото по време на преговорите не са имали допирни точки по важни за тях теми.  Станев беше категоричен, че ИТН няма да подпише коалиционно споразумение с никоя партия.

Зам.-председателят на ПГ на ИТН нямал отговор защо от "Демократична България" са реагирали с декларация в парламента за състава на бъдещия кабинет: "Какво се промени? Едно говорихме на тези консултации с политическото им ръководство. Защо нашите експерти се срещнаха и разбраха по основните теми? Какви бяха тези декларации и властови претенции? Какви бяха тези претенции за министерски постове, при положение, че г-н Христо Иванов декларира, че няма да има такива претенции?"

Според Станев се е оказало, че предложените от "Демократична България" трима министри от служебния парламент (Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков) не са "ангелоподобният образ", който им е изграден. В четвъртък в парламента от партията на Слави Трифонов обвиниха Василев в кражба на интелектуална собственост и намекнаха за конфликт на интереси при Петков.

"Те имат проблеми в своето професионално минало. Някои от тях имат проблеми и със закона. Разбрахме го навреме. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани, при положение, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините. Вчера Василев каза пред медиите, че си бил спечелил делата в Ню Йорк. Ама ние говорим за делата в Лондон и говорим за извънсъдебно споразумение – такова се постига, като кажеш, че си виновен и не желаеш да понесеш реална наказателна отговорност", каза още Филип Станев.

Той обясни, че острата реакция на ИТН е била провокирана, защото първоначално от "Демократична България" казвали, че не държат на министерски постове, а после са излезли с предложения за конкретни лица. От ИТН пък не били предлагали три пъти на Асен Василев, както той самият твърди, да се присъедини към техния кабинет, а са водили три разговора – с едно предложение. За предложения първи вариант на кабинет, обявен от Слави Трифонов,  Станев посочи: "Ако не бяхме аналитични и не бяхме отчели това като грешка, нямаше да оттеглим предложението."

Депутатът отрече в действията на ИТН да се намесва "дългата ръка на ДПС", както се изразиха министър Василев и председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова: "Дайте да не говорим за дълги, средни и къси ръце, а да гледаме фактите. Тук виждаме дългата ръка на английското правосъдие по отношение на г-н Василев. И затова част от събитията се развиват по този начин. Ние се срещнахме с ДПС открито, пред медиите в парламента. Не търсим подкрепа с ДПС, нямаме много допирни точки. Самите те най-вероятно няма да ни подкрепят." Станев отбеляза, че с Движението се разминават по темите за главния прокурор и съдебната реформа. По думите му ДПС и ГЕРБ са част от политико-олигархическия модел.

Зам.-председателят на ПГ на ИТН беше категоричен, че той и колегите му няма да подпишат коалиционно споразумение с нито една партия. И добави, че остават отворени за преговори с представителите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме": "Ако ДБ искат да направят така, че моделът "ГЕРБ" да го няма, трябва да подкрепят нашия кабинет, а не да правят някакви странни декларации, да си говорим за горещи политически страсти, вместо да работим практично."

Ясно е предложението за премиер. Той е човек с качествено образование, с добър морал, с експертиза, с "всичко онова, за да бъде различен от премиера Бойко Борисов". Кандидатът на ИТН за министър-председател не е влизал в преки политически действия, но е разпознаваемо лице. Съставът на кабинета също е готов, поясни Станев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във