Банкеръ Daily

Общество и политика

Кандидатстването за 1 клас в София изцяло онлайн

Представиха нова система за електронно класиране и прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на Столичната община. Тя беше представена на пресконференция, в която участваха Тодор Чобанов – зам- .кмет в направление образование и култура, и Генчо Керезов – зам.-кмет в направление дигитализация.

Новата система ще стартира на 29 март. До 19 април ще се генерират свободните места, а до 28 май ще бъде регистрирането на кандидатите. Системата ще бъде заключена до оформянето на резултатите от първото класиране, които ще бъдат обявени на 4 юни.

Критериите за прием на учениците остават непроменени, подчерта Чорбанов. Създадена е и организация за кандидатстване и в училищата.

За новата учебна година правителството отпуска 35 600 000 лева, с които ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници. По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева, обяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието на Министерския съвет.

За целта правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. Чрез тях се премахва доходният критерий за еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и се регламентира нова еднократна помощ за всички ученици, записани в осми клас. 

Средствата в размер на 300 лева за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във