Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кандидатските листи като "ахилесова пета" на партиите

Селекциата на ГЕРБ.
S 250 6da5b25f d8e2 429b 89b1 236f32b33b18

Четири месеца преди изборите за Европейски парламент партиите у нас започнаха да стягат редиците си. Този вот е първият за годината и подготовката уж е за него, но реално тя е за местните избори през есента. Те са по-важните, особено за ГЕРБ. Всичко се върти около тях, тъй като това е гръбнакът, около който тази формация може да укрепи своето положение. И вторият човек в партията - Цветан Цветанов, си го каза - от представянето на местния вот, от разширяването на влиянието на ГЕРБ в общините  ще зависи и спечелването на националните избори. Очевидно и във формацията на Бойко Борисов вече не изключват евентуални предсрочни. Затова Цветанов мечтае за овладяването на поне още 30-40 общини, освен тези 130, в които в момента ГЕРБ е господар.

На националното съвещание на партията миналата неделя Борисов нахока своите министри, кметове и депутати  и ги предупреди, че ако не им светне червената лампичка, той ще им светне синята. Всички да си почистят къщичката, призова премиерът и лидер на формацията. Неслучайно спомена и "Суджукгейт" като предупреждение, че не бива да се допуска това да се повтаря, защото то се лепи не само върху имиджа на партията, но и лично върху този на Борисов. А той не прощава, когато е застрашена неговата особа - било то от загуба на рейтинг, или на власт.

Министър-председателят призна, че подкрепата за ГЕРБ намалява и показа, че е раздразнен от това обстоятелство, но хвърли вината върху съпартийците си. Упрекна ги, че не популяризират и не защитават достатъчно постиженията на управлението  и не отговарят на критиките на опозицията. Особено внимание Борисов обърна да не се допусне превръщането на ГЕРБ в елитарна партия, защото хората не обичат такива. Кметовете и ръководителите на структурите по места да прочистят "нездравите елементи", самозобровилите се - тези, които парадират с богатство.

С други думи - внимавайте как се държите с хората, какъв имидж създавате на партията и дали пазите името на лидера неопетнено. А това означава и внимавайте кого ще наредите в листите за изборите. Особено за местните.

Реденето на листите никак няма да е лесна работа. От една страна, в тях трябва да влязат заслужили, лоялни на ГЕРБ и властта фигури. От друга - местните трябва да ги харесват и уважават, тоест в известен смисъл да са професионалисти, да са почтени и популярни в общността. Тези два фактора рядко съвпадат. Още по-малко при клиентелистка партия като ГЕРБ. Както вече стана ясно, на нея са и необходими преди всичко войници, а не професионалисти. И това е една от причините "публиката" да не разбира "успехите" на управлението и направеното за нея в отделните градове и села.

На БСП, която ще проведе конгреса си на 26 януари, за да утвърди "Визия за Европа" - рамката за европейска предизборна кампания, също няма да й е лесно при реденето на листите. Докато дилемата при ГЕРБ е как да намерят хем верни партийци, хем хората да ги харесват и приемат, то при социалистите главният проблем сега е какво да правят със Сергей Станишев. На неотдавнашния си пленум левицата ясно заяви, че един от критериите за влизане в листата за Европарламента ще е отношението към Истанбулската конвенция, както и към мигрантския въпрос. За никого не е тайна, че лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ПЕС Сергей Станишев категорично се разминават в позициите си. Бяхме свидетели на безпрецедентен натиск от европейските социалисти върху Нинова за приемане на въпросната конвенция. Някои наблюдатели дори твърдят, че двамата са в тежък конфликт. Нещо повече - голяма част от членовете и симпатизантите на партията не хранели добри чувства към бившия лидер на социалистите - и заради поредицата от изборни загуби, и заради гафа с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което спомогна правителството на Орешарски скоропостижно да си отиде. Дразнели се и от егоизма му - че след всичко, което направи, се "спаси" в Брюксел с голяма заплата. "Червени шамани" даже пророкуват, че ако Станишев е водач на листата или дори е в нея, това ще намали подкрепата и избирателната активност за БСП.

"Нашите кандидати, които ще бъдат в листата за европейските избори, преди всичко трябва да поддържат политиките, които се съдържат във "Визия за Европа", включително и Истанбулска конвенция и всичко останало, защото в крайна сметка ние избираме представители, които да отидат и да реализират в Европейския парламент дадена политика. С тази политика ти се явяваш на избори и не е логично да изпратиш там хора, които са против това или онова", обясни заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Христо Проданов.

Станишев е за втори мандат председател на ПЕС и някак си не върви да не е евродепутат. За да бъде поставен обаче в листата, ще трябва да си плюе в лицето, като се отметне от досега яростно защитавани позиции. Интересно е как социалистите възнамеряват да отиграят казуса. По думите на Проданов: "За всеки има място в листата на БСП, стига да споделя идеите и политиката, заложена в тази платформа. Господин Станишев сам може да направи личния си избор. Той е свободен човек като всички останали." С други думи, по византийски прехвърлят на самия Станишев доброволно да си направи харакири, вместо да го убиват. Още повече  че преди време той спомена, че вече бил получил покана за гражданската квота в листата на ГЕРБ. Борисов и Цветанов напоследък много го хвалят като убеден европеец в противовес на "антиевропейката" Корнелия Нинова. Някои казват, че Цветанов се шегувал, като говорел, че може да "откраднат" кадри (кметове) на БСП. Но когато шегата идва от втория човек в ГЕРБ, не е сигурно - може и шега да е, а може и да не е.

Във всеки случай голям куриоз ще е (и вероятно български принос) лидерът на ПЕС и бивш водач на социалистите в България да стане евродепутат с листата на опонента - ГЕРБ, която членува в ЕНП.

Всъщност  независимо от клетвите на партийните ръководства, че програмата на една политическа партия е най-важното нещо и според нея избирателите дават или не дават доверието си, е факт, че никой не я чете. Гражданите гледат какви личности са вкарани в листите. От тази гледна точка дори твърди привърженици на една формация понякога гласуват за нея с отвращение, защото не харесват или имат резерви към водача на листата или към някой от другите в нея. Както знаем, немалко членове и симпатизанти на ГЕРБ не подкрепиха Цецка Цачева на президентските избори през 2016-а, макар изборът да беше мажоритарен.

Случва се и обратното. Не толкова добре политически ориентирани гласоподаватели да решават в последния момент за коя партия да пуснат бюлетина само защото са открили в листата й личност, на която симпатизират. Така че отговорността на партийните ръководства при подредбата на листите, без значение за какъв вид избори и по каква избирателна система, е изключително голяма. Само че те или не я осъзнават, или пренебрегват предпочитанията на електората в името на тънки партийни сметчици.

Сегашният парламент е блестящ пример как листите, особено на управляващата партия ГЕРБ, не са селектирани според експертната необходимост за един законодателен орган, а съобразно други неясни критерии. В крайна сметка партиите носят отговорност за кадрите си, а хората избират измежду това, което им се предлага на политическия пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във