Банкеръ Daily

Общество и политика

Кандидатите за шеф на антикорупционния орган са готови да се явят на тест за почтеност

Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията изслушаха кандидатите за председател на новата Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, станала популярна като комисията "Антикорупция". Тя ще следи лицата, заемащи висши публични длъжности.

Кандидатите Пламен Георгиев и Николай Николов представиха концепциите си по време на изслушване в парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Георгиев е номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти. Николов е предложен от БСП. Двамата обявиха, че са готови да се явят на тест за почтеност.

Пламен Георгиев е досегашен председател на КОНПИ, която стана основа на новия антикорупционен орган. Георгиев има богат професионален опит, добре подготвен юрист, притежава диалогичност и почтеност, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ при представянето на кандидата. Водещ мотив за тази номинация е професионалният опит и доказаното желание да работи срещу корупцията, допълни Велчев. 

Председателското място приемам като кауза, заяви Георгиев. Твърдото ми убеждение е, че новият орган има възможност да се бори с корупцията, заяви той. Според него много важно е комисията да спазва принципите на законност, независимост, почтеност и прозрачност. Той отбеляза, че в работата си ще спазва приемственост. Пое ангажимент за създаване на образец на сигнал, за да бъдат облекчени гражданите. Разработена е и декларация за конфликт на интереси. Активни сме с даването на методически указания, отбеляза той. 

Николай Николов съчетава теоретични познания, практически опит и независимост, заяви при представянето на кандидата Крум Зарков от БСП. 

Явявам се днес пред вас не защото си търся работа, разглеждам тази отговорност преди всичко като кауза, заяви Николов. Имам опита и професионална подготовка да се справя, но по-важно е заедно да спрем корупцията, каза той. И като нация, и като държава не сме нито слаби, нито глупави и заедно можем да се справим, допълни Николов. Той отбеляза, че е последователен привърженик на превенцията на корупцията. Част от превенцията са електронните търгове за обществените поръчки, както и софтуер, който да проверява големите обществени поръчки, посочи той. 

Председателят на новия антикорупционен орган да бъде избран на заседание на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във