Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАНДИДАТИТЕ ЗА БУЛБАНК И ЕКСПРЕСБАНК СЕ ПРЕДСТАВИХА НА БКК

Първата официална среща между представители на БКК, програмата СAРA и кандидатите за консултанти по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК се проведе на 16 юни при закрити врата. Участието на представители на САРА в разговорите е логично, като се знае, че тя следи за оползотворяването на средствата, отпуснати от ФАР, а в случая процедурата по избор на консултант за приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК се финансира именно от ФАР. В одобрената от нея листа са включени Credit Commercial de France, HSBC Investment Bank, West Merchant Bank, BANEXI, KPMG, N.M. Rotschild, Arthur Anderson, Dresdner Bank, Merrill Lynch International Limited, Central еnd Eastern European Privatisation Network, Internationalle Nederlanden Bank и Bank Ambrosiano Veneto.
Изпълнителният директор на БКК Петър Жотев отказа да съобщи, кои от въпросните чуждестранни финансови институции са изпълнили минимум 65% от изискванията, заложени в тържните документи. От програмата САРА също спестиха тази информация. Мотивите са известни - подсказването на имената на провалилите се на конкурса няма да издигне техния престиж. Подобни аргументи обаче малко олекват, като се има предвид, че пресата отдавна оповести кандидатите, намерили място в одобрената от ФАР листа, а е ясно, че само един от тях ще спечели.
Единствената информация, дадена от г-н Жотев, е, че в офертите си кандидатите за консултанти по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК са длъжни да планират между 67 и 80% от акциите на БКК в банката да се продадат на стратегически инвеститор. Една част от останалия пакет трябва да бъде пласирана чрез Българска фондова борса, а друга да се предостави на мениджърския екип. Само в тези рамки всеки отделен кандидат може да прави конкретните си предложения.
Офертите ще се оценяват от специална комисия, която се очаква да определи победителя през първата половина на юли. Според Петър Жотев ЕКСПРЕСБАНК ще бъде продадена до края на септември тази година.
Срещата на БКК и САРА с кандидатите за консултанти по приватизацията на БУЛБАНК се проведе на 18 юни също при закрити врата. Информацията за нея бе по-оскъдна и от тази за ЕКСПРЕСБАНК. За консултанти по продажбата на най-голямата българска банка се състезават Credit Commercial de France, West Merchant Bank, Rotschild Fond, UBS, CIAB Investment, Dresdner Kleinwork Benson, Merrill Lynch, Bankers Trust, Gapo Emerging Cantris Finance, ABN Amro и Shroders Investment Bank. Кой от тях ще спечели ще стане ясно в края на юли.
Петър Илиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във