Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАНДИДАТИТЕ ЗА БОРОСПОРТ ПЪРЗАЛЯТ ПРОДАВАЧИТЕ

Желаещите да закупят 60% от Бороспорт поизпързаляха Министерството на икономиката. В сряда всички кандидат-купувачи за туристическото дружество трябваше да подобрят финансовите условия на подадените от тях оферти. Но корекциите явно са били твърде незначителни, тъй като специално сформираната приватизационна комисия на ведомството насрочи за 20 септември трети състезателен кръг. Тогава окончателно ще се разбере кой колко е готов да даде за акциите на Бороспорт. Ако финансовите претенции на министерството отново не будят удовлетворение, нищо чудно да се стигне и до нова приватизационна процедура. Всъщност заместник-министърът на икономиката Левон Хампарцумян отправи такава закана още в деня на отварянето на офертите.


Междувременно от наддаването вече се отказаха представителите на Българска холдингова компания (БХК). Мениджърите на холдинга смятат, че оферираната от тях цена е напълно достатъчна за това, което се продава. От петте кандидати БХК предложи най-малко пари за 60% от Бороспорт - около 2.1 млн. щ. долара. Бороспорт 2000 и Самоков-Боровец 21 посочиха по 2.5 млн. щ. долара, Петер Редей България - 3.2 млн. долара, а първоначалната оферта на Валест бе 3.5 млн. долара.


Според достоверни източници кандидатите за Бороспорт не са се концентрирали върху увеличението на цената, а са наблегнали на грандиозни инвестиционни програми. Но това не е впечатлило заместник-министъра Хампарцумян. Предлаганата цена ще е решаваща за определянето на купувача, са категорични експертите. Държавата се интересува най-вече колко пари ще получи кеш за пакета с акции от дружеството, а не какви инвестиции предлагат купувачите. И логиката е проста - новият собственик на Бороспорт ще не ще инвестира във фирмата, ако иска да печели от нея. Поне за този етап обаче кандидатите за Бороспорт, изглежда, не са склонни да развържат по-сериозно кесиите си.


Прогнозите са, че Бороспорт 2000 и Самоков-Боровец 21 няма да издържат на конкуренцията и при третия състезателен кръг ще отпаднат от надпреварата. Истинската битка се очаква да се разгори между Валест и Петер Редей България, въпреки че и двете фирми са напълно непознати. Голямата въпросителна е кого ще подкрепи MG холдинг и няма ли това да повлияе сериозно на крайния резултат на конкурса?

Facebook logo
Бъдете с нас и във