Банкеръ Daily

Общество и политика

Кандидати за евродепутати от ГЕРБ откриха изложба с Търновската и Сребърната конституция в Бургас

S 250 07313d88 b408 402b b249 6a2379033b87
S 250 4ea0ab77 768c 4392 b709 43757d81eb8a

Изложба, посветена на 140-тата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, беше открита в КЦ „Морско казино“ в Бургас. На събитието присъстваха кандидатите за евродепутати от ГЕРБ Ивелина Василева и Жечо Станков, а самата експозиция бе посрещната с военни почести и открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Експозицията „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ включва оригиналите на двете конституции - Търновската и Сребърната. В тематичната изложба  са включени документи и снимки от местния Държавен архив, свързани с присъствието на представител от Бургас в групата на тогавашните депутати и информация за народни представители в Учредителното събрание с принос за развитието на града след Освобождението. Изложбата може да бъде разгледана до 8 май при вход свободен.

Председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че Търновската конституция бележи свободния път на развитие на България. „Подписвайки Конституцията на 16 април 1879 г., всички участници в Учредителното събрание имат тежката задача да поставят България на картата на Европа като самостоятелна сила и да начертаят какви цели ще си постави България занапред“, посочи още тя.

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева заяви по време на официалното откриване, че в годината, в която отбелязваме 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, Бургас е един от само трите града, който „приютяват“ тази реликва, след София и Велико Търново.

„За мен и колегите ми народни представители от ГЕРБ, е чест и гордост тази българска реликва да гостува в нашия град. Основният закон, който поставя началото на модерната, демократична българска държава, от днес може да бъде видян в оригинал в Бургас. Благодаря на г-жа Цвета Караянчева, която прегърна идеята ни с колегите, народни представители, бургаската общественост да има възможност да се докосне до този документ. Той е основан на принципите на демокрация, парламентаризъм и равенство на всички пред закона. Благодаря на община Бургас, на Национална агенция „Архиви“, на Националния литературен музей за усилията и съдействието тази изложба да бъде факт. Пожелавам на всички да усетят енергията и силата на този документ, вълнението и отговорността, която носим. Защото сме получили този завет от нашите предци и трябва да го предадем на децата си. Нека чрез досега до Търновската конституция се се обърнем назад с поглед към миналото, да се опрем на завета на предците си и да гледаме напред към едно добро бъдеще“, допълни още Василева.

Събитието бе уважено също от народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ася Пеева и Галя Желязкова, от зам.-областните управители Севдалина Турманова и Владо Крумов, председателят на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев, зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева, общински съветници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във