Банкеръ Daily

Общество и политика

Kaндидат-премиерът на ИТН: Мажоритарната система е на дневен ред

"Има такъв народ" ще представи състава на проектокабинета начело с Пламен Николов в парламента, съобщи заместник-председателят на партията Тошко Йорданов пред журналистите в президентството.

Той отбеляза, че в момента парламентът е пълен с противоречия, но подчерта, че отговорността към суверена е изискала от ИТН да направят опит за съставяне на редовно правителство.

"Мажоритарният вот остава на дневен ред. Трябва да направим всичко необходимо, за да го осъществим", подчерта кандидат-премиерът Пламен Николов.

Той изброи още четири свои приоритета - Плана за възстановяване и устойчивост, предстоящата корона криза, преизчисляване на пенсиите и съдебна реформа.

:Николов каза приоритетите, които са важни пред този кабинет и пред нашата партия. Искам да кажа, че огромна част от тях, знаете, са заявени като приоритети на „Демократична България“, на „Изправи се“, дори и някой от тях - на БСП. В парламента предполагаме и се надяваме да получим подкрепа за тези приоритети. Много държим на подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се". Ще видим какво ще се случи в парламента. Ако припознават тези приоритети, ще гласуват за този кабинет. Ако този кабинет мине и започне да изпълнява тези приоритети и междувременно някоя политическа сила, от които ние сме получили подкрепа, от тези на които най-много държим, не я получаваме, ще приемем, че подкрепата е приключила и тогава, тъй като властта за нас не е на всяка цена, ще представим възможността някой друг да управлява", допълни Тошко Йорданов.

Николов отговори лаконично на въпроса кога е бил поканен за премиер: "Когато беше необходимо, в конституционния срок”. Упорито се спекулираше, че кандидат-премиерът на ИТН ще бъде адвокатът Петър Илиев. 

Междувременно депутатът от "Изправи се, ние идваме" Николай Хаджигенов съобщи, че групата на практика е отказала да подкрепи Илиев за премиер. "Днес имахме среща с ръководството на парламентарната група на ИТН, за да видим какво се случва, за националното положение. Попитахме кой ще е кандидатът им за премиер, не ни казаха. Но зададоха хипотеза - бихме ли били така любезни да подкрепите кандидат като Илиев. Отговорихме им - не. Преценихме, че не е подходящ. Обсъждахме в групата различни сценарии и решихме, че няма да подкрепим този кандидат", заяви Хаджигенов пред bTV.

Малък протест посрещна със скандирания "Предатели!", "Мафия!", "Еничари!", "Мишки!" и "ДПС лекета!" представителите на "Има такъв народ" на излизане от президентството, след като Пламен Николов получи проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Според някои от участниците в миналогодишните антиправителствени протести, водени от Йоло Денев и духовника Дионисий, в момента сме свидетели на подмяна вместо промяна на модела.

Представителите на ИТН бяха ескортирани от полицейски кордон по бул. "Дондуков".

Facebook logo
Бъдете с нас и във