Банкеръ Weekly

Общество и политика

КАНДИДАТ-КУПУВАЧИТЕ ЗА БУЛБАНК ОЩАСТЛИВИХА ПЕТЪР ЖОТЕВ

Приватизационната битка за БУЛБАНК навлезе в решаващата си фаза. До края на работния ден на 19 август и тримата кандидати за банката - консорциумът между Креди Агрикол Индосуец и фирмите на Вардиноянис, обединението между УниКредито Италиано и германският застраховател Алианц, и белгийската финансова групировка Кей Би Си Банк, подадоха своите оферти за най-голямата българска кредитна институция. Те ще бъдат обсъдени от Банковата консолидационна компания и от консорциума консултанти, воден от австрийската банка Кредитанщалт. На базата на консултантските доклади съветът на директорите на БКК ще вземе решение с кой от тримата кандидати да започне преговори.


Вицепремиерът Жотев не пожела да се ангажира със срокове, в които да се вмести цялата тази процедура. БУЛБАНК трябва да бъде продадена до края на годината - подчерта той - и този срок ще бъде спазен. Много съм доволен от офертите, които получихме на 19 април. Те са над оптимистичните ни очаквания.


Вицепремиерът не бе склонен да отговори и на въпроса каква част от акциите на най-голямата българска банка ще бъдат предложени на мениджърския екип и на служителите й. През април 1998 г. като шеф на Банковата консолидационна компания той заяви, че стратегията за продажбата на БУЛБАНК предвижда определен пакет акции да се предостави на работещите в нея. Финансисти бяха на мнение, че става дума за над 9% от акциите на БКК в банката. Сега обаче Петър Жотев упорито мълчи, когато се засегне този детайл от сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във