Банкеръ Daily

Общество и политика

Кандидат-депутат от НФСБ е замесен в схема за фалшиви сертификати

Кандидат-депутат е замесен в схема за фалшиви сертификати. Това обяви шефът на националната полиция Станимир Станев. "Лицето, замесено в схемата с фалшиви сертификати, която разкри екип на NOVA, беше установено. То е с имунитет, тъй като е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му", обяви Станев пред Нова телевизия. Той отказа да назове партията, от която е посредникът, замесен в схемата с фалшивите сертификати и представил се като Величко Георгиев. "МВР е деполитизирана система", подчерта Станев. По думите му към момента се разследват още 10 подобни случая с продажба на здравни документи и във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково. 

По-късно стана ясно, че посредникът кандидат-депутат от НФСБ. Лидерът на партията Валери Симеонов е обявил, че още в понеделник ще има заседание на Изпълнителния съвет, на което ще се обсъжда изключването на Георгиев. От партията ще го призоват и незабавно да се откаже от кандидат- депутатското си място. 

Според разкритията един фалшив сертификат струва 450 лева.  Документът се получава само за два дни.  Величко Георгиев разказва, че за ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар. Срещу сума от 1350 лева получаването на автентични сертификати на неваксинирани само за два дни не се оказва трудно. Човек твърди, че работи със старша сестра в столична поликлиника и с лична лекарка, която споменава поименно. Работи се с еднодозовата ваксина на "Янсен". 

Бавна поръчка за фалшив сертификат е 300 лв., а бърза - 450.  Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет. За всички 145 души, чиито данни вече е предал посредникът, с когото разговаря екипът на NOVA, със старшата сестра ще си разделят 43 500 лева. А неговият приятел, който работи с личен лекар и издава сертификати много по-бързо, но и за по-виоска цена, прибира 1350 лева за един ден само за изготвянето на 3 документа, поръчани от подставеното ни лице. Сезирани са МВР и прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във